Linkovi

SAD: Predsjednik Bush ponovo na Srednjem Istoku


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush danas kreće na Srednji Istok na petodnevnu turu tokom koje će posjetiti Izrael, Saudijsku Arabiju i Egipat. Bijela kuća se nada će tim posjetama i razgovorima koje će voditi američki predsjednik biti pospješen nastavak mirovnih napora oživljenih krajem prošle godine na izraelsko-palestinskoj mirovnoj konferenciji čiji su organizator i domaćin bile SAD.

Na tom skupu, održanom u novembru u Annapolisu, savezna drzava Maryland, gospodin Bush je, pored ostalog, istakao:

«Danas i Palestinci i Izraelci shvataju da je ključ ostvarivanja njihovih vlastitih težnje međusobno pomać ... jer i jednima i drugima treba neovisna, demokratska, održiva palestinska država.»

Osnovni koncept rješenja - dvije države jedna pored druge - je središnjica strategije američkog predsjednika. On želi da se jasno odrede granice palestinske države prije nego što on u januaru iduće godine napusti Bijelu kuću. Međutim, a to je velika otežavajuća okolnost, Palestinci su podijeljeni između umjerene vlade Fataha na Zapadnoj Obali i radikalnog Hamasa koji drži Pojas Gaze.

Izraelski premijer Ehud Olmert čvrsto stoji na stajalištu, a to i rekao gospodinu Bushu početkom ove godine, da svaki mirovni dogovor mora uključiti sve Palestince:

«Mira neće biti ako teror ne bude zaustavljen, a sa terorom se mora stati na na cijelom području. Mi smo to jasno poručili Palestincima, oni to znaju i shvataju da pojas Gaze mora biti dio mirovnog paketa.»

Predsjednik SAD George Bush se pred putovanje susreo sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom kako bi i od njega čuo kako najbolje može pomoći unapređenju mirovnog procesa. Palestinski lider je jasno izrazio spremnost da su i dalje nosi sa svim izazovima:

«Ne mogu reći da je cesta do mira pokrivena cvijećem. Naprotiv, puna je trnja. Ali zajedno ćemo naporno raditi da eliminiramo sve prepreke i postignemo mir.»

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Steven Hadley ocjenjuje da je pomaka u pravcu stvaranja palestinske države bilo, mada analitičari smatraju da je mirovnim razgovorima od novembra do sada ostvaren mali napredak. Ipak, izgledi za novu državu, uvjeren je gospodin Hadley, otvoriće vrata miru:

«Tada će predsjednik Abbas moći reći Palestincima u Pojasu Gaze: pred vama je izbor - možete živjeti ugnjetavani, onako kako sada živite pod Hamasom (a svi dobro znamo kako je teška situacija za Palestince u Pojasu Gaze) ili možete biti dio paleastinske države.... To je ono što mi svi želimo i što, u to čvrsto vjerujem, i svi Palestinci istinski žele.

Nathan Brown, direktor studija za Srednji Istok na univerzitetu George Washington, kaže da će se predsjednik Bush sastajajući se i najvišim izraelskim i palstinskim zvaničnicima, suočiti sa sagovornicima čija su stajališta još uvijek dobrano različita:

«Dvije su se strane, moguće je, malo približile ali još uvijek postoji širok procjep među njima. Drugo, na terenu imamo situaciju s nelegalnim izraelskim naseljima i drugim projektima, situaciju koja je vrlo teška. To se sve može razmontirati, ali uz veoma visoku političku cijenu po izraelsku vladu, koja je upravo sada prilično slaba.»

Tokom predstojećeg putovanja gospodin Bush će se odvojeno sastati sa izraelskim i palestinskim liderima, razgovaraće, naravno tokom odvojenih susreta, i sa egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom i saudijskim kraljem Abdullahom da bi stekao potpuni uvid u to koliko je region uključen u izraelsko-palestinski mirovni process.

XS
SM
MD
LG