Linkovi

Kina: Do sada više od 12 hiljada žrtava


Članovi brojnih spasilačkih ekipa ulažu nadljudske napore nastojeći doprijeti do hiljada osoba zarobljenih ispod ruševina srušenih zgrada u mnogim dijelovima kineske provincije Sichuan na jugozapadu Kine. Državni mediji navode da je, nakon jučerašnjeg katastrofalnog zemljotresa više od 18 hiljada osoba pod ruševinama samo u gradu Mianyang, a zvanična agencijia Xinhua informiše da je već potvrđeno da je 3 hiljade i 629 osoba poginulo u tom gradu. Najmanje 2 hiljade stanovnika grada Mianzhu je smrno stradalo, a blizu 5 hiljada zatrpano u ruševinama. U gradu Dujiangyan, kako navodi Xinsua, spasioci su do sada izvukli 60 tijela ispod ruševina jedne škole ispod kojih se, kako se pretpostavlja, našlo 900 učenika.

Do sada je ukupan broj žrtava zemljotresa jačine 7.9 stepeni Rihterove skale preko 12 hiljada osoba. Prve spasilačke i humanitarne ekipe su danas stigle i na područje Wenchuana, gdje živi više od 100 hiljada osoba. Broj tamošnjih žrtava se još uvijek ne zna, ali u prvim izvještajima se navodi da se veliki broj ljudi nalazi nalazi pod ruševinama. Područje je praktično nepristupačno jer je oštećeno ili uništeno 70 odsto puteva i mostova.

Više od 50 hiljada vojnika raspoređeno je na zemljotresom pogođenim područjima kako bi pomogli spasilačkim naporima, posebno na spašavanju hiljada i hiljada zatrpanih.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush razgovarao je danas sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom i ponudio svu potrebnu pomoć. SAD će, kako je saopšteno, kao prvi urgentni dio pomoći priložiti pola miliona dolara.

XS
SM
MD
LG