Linkovi

Burma: Vojni režim još uvijek drži unesrećene u izolaciji


Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izavio je danas da je od ključne važnosti da vojna vlada u Burmi ubrza proces dobijanja i isporučivanja pomoći žrtvama ciklona. On je upozorio da bi se, ukoliko dodatna pomoć ne stigne brže, Burma mogla suočiti sa izbijanjem zaraznih bolesti koje bi mogle pogoršati trenutnu situaciju. Gospodin Ban je pozvao burmansku vladu da na prvo mjesto stavi svoj narod, istakavši da međunarodni napori za pružanje pomoćii nisu usmjereni na politiku, nego na spašavanje života.

Takođe danas, prvi američki vojni avion sletio je na aerodrom u Rangunu , dopremivši tone hrane i druge neophodne pomoći za postradale u naletu ciklona Nargis koji je Burmu yahvatio prije desetak dana. Avionom sa pomoći u Burmu stigao i admiral Timothy Keating koji je za Glas Amerike izjavio da je burmanskoj vojnoj hunti došao uručiti pismo američke vlade kojom nudi pomoć koja bi bila dostavljanja i pružana brodovima, helikopterima i avionima.

Prema posljednjim, zvaničnim podacima burmanske vlade blizu 32 hiljade osoba je smrtno stradalo, a skoro 30 hiljada se i dalje vode nestalim.

S druge strane, jajviši predstavnici UN zaduženi za humanitarne operacije upozorili su još jednom da bi, ako vojna hunta ne omogući brže i lakše slijetanje aviona sa međunarodnom pomoći, broj žrtava mogao biti mnogo veći. Procjenjuje se da oko 2 miliona osoba nema vode, struje, hrane i skloništa i da im je pomoć hitno potrebna.

O nerazumnoj zatvorenosti burmanskog vojnog režima, što izaziva sve veće ogorčenje međunarodne zajednice, govori i podatak da je od traženih oko 100 viza za humanitarne radnike iz inostranstva režim odobrio samo 34 vize.

XS
SM
MD
LG