Linkovi

BiH: Još jedno tužno podsjećanje na ratne zločine


Oko četiri hiljade Bratunčana, članova porodica žrtava Bošnjaka koji su 1992. godine ubijeni u tom gradu i okolini okupilo se na šehidskom mezarju Veljaci u centru Bratunca, gdje su prisustvovali zajedničkoj dženazi i ukopu 41 identifikovane žrtve.

Komemoraciji su prisustvovali visoki zvaničnici iz oba entiteta, te predstavnici međunarodne zajednice među kojima su bili Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Cliford Bond, izaslanik OHR-a za Srebrenicu, delegacija Republike Srpske s Omerom Brankovićem na čelu, ministrom za izbjeglice iz Republike Srpske…

Centralna manifestacija počela je vjerskim obredom u 12.30 sati, a nakon klanjanja dženaze, izvršen je ukop posmtrnih ostataka bratubačkih žrtvava. Na mezarju Veljaci ukopana je i tijelo Nedžade Ibrahimović, bebe koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena u naručju svoje majke Bide. Tijelo ubijene bebe ekshumirano je iz masovne grobnice „Suha“ 9. maja 2006. godine, gdje je pronađeno u jednoj vreći s tijelima majke i sestre Mirzete kojoj je bilo devet mjeseci kada je ubijena.

Izaslanik OHR-a za Srebrenicu Cliford Bond kazao je da pravda mora stići zločince:

“Ovo neće biti završeno, nikad nećemo doći do kraja procesa ako pravda ne bude dosegnuta. Mislim da se ne može postići pravi dijalog i da nema pravog pomirenja bez pravde za one koji su činili zločine” - istako je gospodin Bond.

XS
SM
MD
LG