Linkovi

Srbija poslije izbora: Predstoje teški pregovori o formiranju koalicione vlade


Pred liderima političkih stranaka u Srbiji stoje teški pregovori o formiranju nove vlade, nakon što su na jučer održanim izborima pristalice pro-zapadno orijentiranog predsjednika Srbije Borisa Tadića dobili najveći broj glasova. Prema još uvijek nezvaničnim rezultatima, Demokratski savez za evropsku Srbiju je dobio oko 39 posto glasova, dok je za ultra-nacionalističku Radikalnu stranka glasalo 29 odsto birača. Stranka dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, Demokratska partija Srbije, je na trećem mjestu sa 11 odsto glasova, a Socijalistčka stranka pokojnog lidera Srbije i optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića dobila je oko 8 posto glasova. Po izbornim rezultatima je očigledno da su u Srbiji izuzetno podijeljena stajališta oko puta kojim zemlja treba da ide. Zvanični rezultati mogli bi biti, kako se očekuje, saopšteni u petak.

Lider Radikalne stranke Tomislav Nikolić sastao se danas sa još aktuelnim predsjednikom srbijanske vlade Vojislavom Koštunicom radi razgovora o formiranju koalicione vlade. Ukoliko njih dvojica uspiju ubijediti vođe Socijalističke stranke da im se pridruže, Radikalna, Demokratska i Socijalistička stranka mogle bi formirati novu vladu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje teške koalicione pregovore i da neće dozvoliti da Srbija bude vraćena u izolaciju u kakvoj je bila devedesetih godina, u vrijeme kada je Slobodan Milošević bio predsjednik.

Posmatrači OSCE vrlo su pohvalno ocijenili izlazak birača i tok izbora, istakavši da je kompletan izborni proces protekao na denmokratski način. Evropska unija je takođe pozdravila izborne rezultate, a u saopštenju iz Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava EU, izražava se nada da će nova srbijanska vlada imati jasnu evropsku orijentaciju, što bi Srbiji omogućilo da nastavi put ka pridruživanju Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG