Linkovi

Kina: Katastrofalan zemljotres na području provincije Sichuan


Kineski zvaničnici saopštavaju da je u snažnom zemljotresu koji je zahvatio provinciju Sichuan poginulo devet hiljada osoba, a prema ifnormaciji Xinhue, zvanične informativne agencije, samo u okrugu Beichuan smrtno je stradalo između tri i pet hiljada osoba. Predstavnici lokalnih vlasti tog okruga kažu da je najmanje 80 odsto građevina je srušeno, a desetak hiljada osoba, kako procjenjuju, je povrijeđeno. U dvije osnovne škole oko 900 učenika je zatrpano pod ruševinama zgrada u kojima su se nalazili. Xinhua saopštava da je do sada ispod ruševina pronađeno 50 tijela nesretnih učenika. Dvije hemijske tvornice na području sečuanske provincije su teško oštećene, a pod njihovim ruševinama zatrpane su na stotine radnika.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni uzdrmao je tlo u popodnevnim satima po lokalnom vremenu, odnosno oko 6 sati i 30 minuta po Grinichu, a koliko je bio snažan govori i podatak da se podrhtavanje tla osjetilo na Taiwanu, u Bangkoku, Vijetnamu i Hong Kongu. U Pekingu, gradu-domaćinu ljetnih olimpijskih igara, koji je od epicentra zemljotresa udaljen hiljadu i pet stotina kilometara podrthavale su zgrade, ljudi su evakuirani na ulice, ali za sada nema izvještaja o oštećenjima.

Kineski predsjednik Hu Jintao je naredio da se poduzmu sve moguće aktivnosti kako bi se pomoglo ljudima pogođenim zemljotresom, te na područje provincije uputio predsjednika kineske vlade Wen Jiabaoa koji je stigao ne razoreno područje i rukovodi spasilačkim naporima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush uputio je izraze sućuti kineskom narodu i zvaničnicima te zemlje i rekao da su SAD spremne pomoći na svaki mogući način.

XS
SM
MD
LG