Linkovi

BiH:Uz Dan pobjede nad fašizmom - ko je za, a ko protiv fašizma?


Na današnji dan 1945. godine Hitlerova Njemačka je kapitulirala. Taj dan se u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. U Bosni i Hercegovini polažu se vijenci na spomenike boraca i organizuju prigodne svečanosti. U Republici Srpskoj neradni je dan. Istovremeno, organizacije koje se u radu oslanjaju na fašističku ideologiju djeluju slobodno.

Bosanskohercegovačkim parlamentarcima NGO Gariwo upućuje potpise hiljada građana koji žele zabranu djelovanja fašističkih organizacija. Inicijativu da se donese zakon o zabrani fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola državni parlamentarci odbijaju neposredno pred praznik.

Odbijanje te inicijative unuka Josipa Broza Tita Svetlana Broz, direktorica Gariwa, smatra apsolutnom neodgovornošću prema biračima:

«Istovremeno su pokazali to da su zapravo advokati fašističkih organizacija i da se plaše da će donošenjem takvog zakona izgubiti oružje koje je najefikasnije u borbi za vlast, a to je zastrašivanje građana. Oni danas vladaju ovim prostorima preko svojih političkih stranaka, upravo zastrašujući građane fašističkom ideologijom i fašističkim simbolima, i ako to zabrane, zabraniće svoje najbolje oružje.»

Inicijativu koju podržava Gariwo Predstavničkom domu Parlamenta BiH upućuje Denis Bećirović, poslanik Socijal-demokratske partije. Od parlamentaraca se traži zabrana organizacija koje veličaju četničke, ustaške i tradicije Handžar divizije. Ne postoji konsenzus oko toga jesu li ove tri tradicije zaista fašističke. Poslanici SNSD, SDS i PDP glasaju protiv. Nema entitetske većine, pa se inicijativa odbija.

Gospodin Bećirović sramnim smatra prijedlog koji je potom usvojen - BiH treba takav zakon... Ali, ne se zna ko će ga pripremiti, do kada i kako:

«Ja mislim da svi oni koji nisu podržali ovu inicijativu nemaju ni moralno, ni ljudsko, ni političko pravo da obilježavaju 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, kad istovremeno nisu željeli da u svojoj državi, Bosni i Hercegovini, zabrane neofašističke organizacije.»

Slično osjećenje dijeli i gospođa Broz:

«Proslava Dana pobede nad fašizmom ima smisla samo za one građane BiH koji su se u 2. svetskom ratu izborili i pobedili fašizam. I koji su u ratu od '92. do '95. takođe, s puškom u ruci, odbranili BiH od svih fašista koji su željeli da je ubiju.»

Ona nastavlja antifašističku borbu Josipa Broza Tita, a Gariwo će uskoro biračima u BiH obznaniti ko u njihovo ime, u državnom parlamentu, brani fašizam.

XS
SM
MD
LG