Linkovi

Burma: Vojni režim napokon odobrio UN-u dostavu humanitarne pomoći


Humanitarna pomoć Ujedinjenih naroda počela je pristizati u Burmu, mada vojna hunta koja vlada tom zemljom još uvijek ograničava prijem pomoći iz inostranstva, prijeko potrebnu za više od milion osoba koje su u naletu ciklona Nargis ostale bez krova nad glavom, hrane i vode. Dva aviona UN-a sa najnužnijim namirnicama stigla su u Burmu, a slijetanje narednih trebalo bi da uslijedi. U naletu ciklona smrtno je stradalo, kako se procjenjuje oko 23 hiljade osoba, 42 hiljade se vode nestalim, a burmanski režim je, nakon nekoliko dana pregovora, za sada i do sada odobrio ulazak u zemlju samo četvorici predstavnika Ujedinjenih naroda, uz neveliki broj pripadnika Međunarodnog Crvenog križa. Predstavnici Ujedinjenih naroda saopćili su da su do sada primili obećanja o pomoći vrijednoj 32 miliona dolara.

Kineski zvaničnici (Kina je jedna od rijetkih zemalja saveznica) zatražili su od najviših predstavnika burmanskog vojnog režima da sarađuju sa međunarodnom zajednicom u naporima pružanja humanitarne pomoći i obnove devastiranih područja.

Američka mornarica ima tri spremna broda u Tajlandskom zaljevu koji su spremni da pomognu, i zrakoplovstvo je ponudilo avione za dostavu namirnica, ali dozvola za ulazak u burmanske teritorijalne vode i na kopno još uvijek nema. Glasnogovornik Bijele kuće saopštio je da Washington sa burmanskim režimom pregovara o olakšavanju restrikcija o ulasku u zemlju, a iz američkog Ureda za pomoć u katastrofalnim situacijama u inostranstvu kažu da razmatraju mogućnost dostave humanitarnih potrepština iz zraka..

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je danas o burmanskih vojnih vođa da odgode za subotu zakazani refendum o ustavu i usredsrede sve napore na pružanje pomoći unesrećenim. Prema uvjeravanjima iz vojne hunte, taj referendum je dio takozvane mape puta ka demokraciji, odnosno općim izborima 2010. godine. Predstavnici opozicione Nacionalne lige za demokraciju tvrde da bi ustav koji predlaže vojna hunta samo ojačao vojnu kontrolu nad zemljom i pozivaju Burmance da kažu «ne» na referendumu.

XS
SM
MD
LG