Linkovi

BiH: Lokalni izbori 5. oktobra


Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je danas u Sarajevu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora. Izbori će biti održani u nedjelju, 5. oktobra ove godine. Neposredni izbori se raspisuju za općinska vijeća i skupštine općina, načelnike općina, Skupštinu Brčko Distrikta, Gradsko vijeće Grada Mostara, te Skupštinu i gradonačelnika Grada Banje Luke.

CIKBiH je danas, donijela i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, a predsjednik CIKBiH Suad Arnautović, je istakao da prvi od tih rokova ističe 23. maja, do kada političke stranke, nezavisni kandidati i udruženja građana trebaju podnijeti prijave za ovjeru za učešće na izborima. CIKBiH bi nakon toga trebalo da do 7. juna izvrši njihovu ovjeru.Gospodin Arnautović je, uz ostalo, rekao i to da u redovnim biračkim spiskovima u BiH trenutno ima upisanih 2,98 miliona birača.

On je naglasio i to da će ovo biti prvi izbori u državi BiH na kojima će svoje predstavnike u organima lokalne samouprave birati pripadnici nacionalnih manjina. Oni će u općinama gdje je prije rata živjelo više od tri posto pripadnika svih nacionalnih manjina imati mogućnost da glasaju za svog predstavnika.

Nakon što je Parlamentarna skupština BiH jučer usvojila izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u vezi s načinom glasanja u Srebrenici, CIKBiH će donijeti poseban podzakonski propis kojim će regulirati čitav tok upisa birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica.

Gospodin Arnautović je rekao da će taj izvod iz biračkog spiska sadržavati sva imena koja se nalaze po sistemu pasivne registracije i sve one koji izraze želju da glasaju u Srebrenici, jer je u novim zakonskim odredbama ostavljena mogućnost da glasaju za Srebrenicu ili u sadašnjem mjestu boravka. U taj izvod će, također, biti uključeni svi koji su se registrirali za glasanje putem pošte, a žive izvan BiH.

Prema podacima Centralne izborne komisije, izbori će koštati oko 11 miliona KM, od čega će iz budžeta institucija BiH biti izdvojeno četiri miliona KM, a ostalo iz općinskih budžeta.

XS
SM
MD
LG