Linkovi

Posao snova: Iz CIA-e u CIA-u


U američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji, CIA-a, radi jedan vrhunski kuhar. U ekskluzivnom restoranu koji vodi u vrhunskoj hrani mogu uživati samo oni koji su, kao i on, prošli vrhunsku sigurnosnu provjeru.

Njegovo ime je Fred DeFillipo, a kuharski zanat je učio takođe u CIA-i, ali ne u onoj u kojoj sada radi. Naime, obuku za šefa kuhinje on je završio u Kulinarskom institutu Amerike, skraćeno CIA, a u Centralnoj obavještajnoj agenciji DeFillippo je glavni kuhar i rukovodi gurmanskim restoranom na 7. spratu CIA-ne zgrade. On vodi brigu i o posebnoj trpezariji direktora CIA-e, Michaela Haydena, gdje šef špijuna poziva specijalne goste, koji onda jedu iz finog posuđa sa znakom CIA-e.

«Mi se brinemo da opslužimo prisutne na sastancima sa direktorom, zamjenicima direktora, kao i goste CIA-inog glavnog ešalona. Kad god oni imaju neki važan sastanak, i mi smo uglavnom tu» kaže DeFillipo.

Pored toga, osoblje kojim rukovodi priprema i služi pet dana sedmično, vrhunska jela za sve one uposlenike CIA-e kojima je dosta zvanične CIA-ine kafeterije ili brze hrane iz okolnih restorana.

Riječ je o jelima koje DeFillipo naziva malo uvrnutim klasičnim «bistro» jelima. Svake sedmice on mijenja jelovnik kako ni njemu, a ni gostima, ne bi bilo dosadno.

«Volim da mijenjam stvari. Volim da moji gosti osjete različite ukuse i različite mirise. A i ja imam stalan izazov da stvari mijenjam i da one svaki put budu još malo bolje»...

Jedan od njegovih popularnih recepata su školjke sa graškom i slaninom, servirane preko tjestenine u krem sosu.

«Posao snova», kako voli reći, posao glavnog kuhara u CIA-i 37-godišnji DeFillipo je dobio prije 4 godine, nakon što je vidio oglas u magazinu njegove prve CIA-e, Kulinarskog instituta kojeg je pohađao. Radno vrijeme je bilo kakvo kuhar može samo poželjeti... bez noćnog rada. Ali, nije imao pojma gdje će mu biti radno mjesto sve dok nije dobio posao.

«Telefonirao sam i dobio malo informacija o poslu. Nisu mi čak rekli ni gdje ću raditi. Imao sam zatim kraći telefonski intervju. Prije toga, provjerili su sve što se moglo provjeriti o meni. Tek onda su me pozvali i kad su mi rekli gdje ću raditi, bio sam.... šokiran».

Za "špijune" koji vole dobro da jedu, Fred DeFillipo služi tiramisu po vlastitom receptu, poslasticu koja ukazuje njegovo italijansko porijeklo, a toliko je popularna da je nikad ne skida sa jelovnika.

Njegov recept ostaje tajna. Uostalom, obje CIA-e iz njegovog života bave se tajnama..... nastoje ih otkriti i sačuvati.

XS
SM
MD
LG