Linkovi

Pred lokalne izbore u BiH: Srebrenici poseban status


Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su na zajedničkoj sjednici usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kojim općina Srebrenica dobija poseban status na lokalnim izborima ove godine.

Predloženim izmjenama zakona omogućava se licima koja su 1991. godine imala prebivalište u Srebrenici da na predstojećim lokalnim izborima glasaju ili u općini sadašnjeg prebivališta ili u Srebrenici

Protiv izmjena zakona glasali su predstavnici SDS-a i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Mirko Okolić ocijenio je da se tim izmjenama na mala vrata uvodi novi distrikt i nova praksa mijenjanja zakona od slučaja do slučaja, dok je Jovan Hadži-Mitrović iz DNS-a rekao da se radi o političkom i predizbornom ustupku.

SDP je predlagao da se odredba o glasanju na lokalnim izborima 2008. godine za Srebrenicu proširi na cijelu BiH i da se primjenjuje, ne samo za ovogodišnje izbore već i ubuduće, ali ta zahtjev nije uvršten u dnevni red sjednice.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija istakao je da ograničavanje važenja izborne izmjene samo na Srebrenicu i na predstojeće izbore predstavlja "pranje svijesti za zločince i političke lidere koji su to dogovorili". Gospodin Lagumdžija je bio predlagač zaključka da se "Vijeće ministara i Visoki predstavnik pozovu da donesu odluke, kojim bi Srebrenica dobila poseban status do održavanja lokalnih izbora, na bazi pravnih i moralnih obaveza proizašlih iz presuda u Hagu o genocidu".

Izmjene Izbornog zakona, koje će biti primjenjivane na oktobarskim izborima za lokalne vlasti u Srebrenici, biće objavljene sutra u "Službenom glasniku".

Centralna izborna komisija sutra bi trebalo da raspiše lokalne izbore u BiH.

XS
SM
MD
LG