Linkovi

Burma: U naletu ciklona preko 20 hiljada žrtava


Međunarodna zajednica ponudila je Burmi obimnu pomoć u ljudima, novcu i neophodnim potrepštinama, dok iz te zemlje stižu procjene da bi broj poginulih u devastirajućem ciklonu koji je Burmu zahvatio u prošlu subotu, mogao biti 22 hiljade osoba. Kako veličina te tragedije postaje jasnija, frustracije svih onih koji bi željeli pomoći i dostaviti neophodnu humanitarnu pomoć bivaju sve veće sporim reagiranjem burmanskog vojnog režima.

Burmanski zvaničnici su saopštili da se preko 40 hiljada osoba i dalje vodi nestalim, a strahuje se od rasta broja mrtvih, kako spasilačke i humanitarne ekipe i timovi budu stizali do izoliranih područja. Glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa izjavio je da se na hiljade aktivista Crvenog križa Burme pokušava probiti do područja delte rijeke Iravadi, koje je , kako se navodi, najteže pogođeno olujnom stihijom. Ciklon Nargis je također na stotine hiljada osoba ostavio bez krova nad glavom, hrane i vode.

SAD su, uz već izdvojenih 250 hiljada dolara, te dodatnih 3 miliona dolara, uz Kinu i Evropska uniju, ponudile novac, razne humanitarne potrepštine, te pomoć stručnjaka. Indija je već poslala dva broda sa hranom, šatorima, dekama i lijekovima. Danas je na aerodrome u Rangunu sletio i prvi avion pomoći sa Tajlanda.

Predsjednik SAD George Bush je, u međuvremenu, vojnu huntu na vlasti u Burmi pozvao da dozvoli američkim spasilačkim ekipama da uđu u zemlju, kako bi unesrećenim u devastiranim područjima bila pružena efikasnija pomoć. Gospodin Bush je izrazio najdublje suosjećanje s postradalim narodom Burme, dodajući kako je Washington spreman, slanjem specijalnih mornaričkih jedinica, pomoći u potrazi za nestalim i preživjelim.

Američki predsjednik je o pomoći Burmi govorio danas u Bijeloj kući, nakon dodjeljivanja Zlatne medalje američkog Kongresa lideru burmanske opozicije gospođi Aung San Suu Kyi.

ss

XS
SM
MD
LG