Linkovi

BiH: O izmjenama Izbornog zakona drugi put


Sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojima je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji se odnosi na glasanje na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici, biće, umjesto danas, održane u srijedu.

Predloženi zakon predviđa da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji općine Srebrenica mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predlagač ovog zakona Beriz Belkić je danas kazao novinarima da će, nažalost, i pored najbolje volje i napora koji su uloženi sjednica zakazana za danas (ponedeljak) biti održana u srijedu.

„Prema informacijama koje sam dobio radi se o nedolasku jednog broja poslanika, odnosno tolikog broja bez kojeg je nemoguće usvajati predložene amandmane, zbog privatnih obaveza, odnosno zbog slava. Radi se o poslanicima iz Republike Srpske“, kazao je gospodin Belkić.

Inače, kako je najavljeno, taj bi zakon podržali zastupnici Stranke za BiH, SDA, SDP, SNSD, PDP, a protiv će biti zastupnici SDS. I premijer Republike Srpska Milorad Dodik je sinoć, u razgovoru sa Visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom, podržao takve izmjene i dopune Izbornog zakona.

Da bi se predložene izmjene mogle primjenjivati na predstojećim lokalnim izborima u BiH, moraju stupiti na snagu do 8. maja, kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore u BiH.

XS
SM
MD
LG