Linkovi

Somalija: U zračnom napadu ubijen Aden Hashi Ayro


U zračnom napadu u centralnom dijelu Somalije ubijen je vojni zapovjednik islamske militantne grupe za koju se navodi da je povezana s al-Qaidom.

Glasnogovornik islamističke grupe al-Shabab je danas reporterima rekao da su, u napadu izvedenom prije zore u gradu Dusamareb, ubijeni Aden Hashi Ayro i još jedan viši lider. Svjedoci navode da su američki avioni izveli napad i da je tom prilikom još najmanje 10 osoba ubijeno.

Iz američkih vojnih izvora je potvrđeno da je napad izveden na, kako se navodi, al-Qaidu u Somaliji, ali dodatni detalji nisu saopšteni. Sjedinjene države su, inače, u posljednjih godinu dana izvele nekoliko zračnih napada na osumnjičene teroriste u Somaliji.

Ubijeni Aden Hashi Ayro se nalazio na američkoj listi osumnjičenih terorista, optuženih da su pružali sklonište operativcima al-Qaide.

Zvaničnici zapadnih i somalijskih obavještajnih službi navode da se on obučavao al-Qaidinim kampovima u Afganistanu 90-tih godina i da je pomagao uspostavljanju veza između te terorističke mreže i somalijskog pokreta al-Shahab.

XS
SM
MD
LG