Linkovi

State Department: Al-Qaida se uspjela pregrupirati


Američki State Department u danas objavljenom izvještaju o globalnom terorizmu ocjenjuje da je Al-Qaida u Pakistanu obnovila neke od operativnih kapaciteta koji su bili korišteni prije napada na SAD od 11. septembra 2001. godine. U izvještaju se ističe da je Al-Qaida u tom cilju iskoristila poroznost pakistansko-afganistanske granice, nestabilno stanje u pograničnom području i primirje koje je bilo na snazi u prvoj polovini 2007. godine.

State Department upozorava i ukazuje da je Al-Qaida u potrazi za oružjem za masovno uništenje kako bi, po ocjeni iznesenoj u izvještaju, nanijela maksimalnu štetu svakome ko joj se nađe na putu. Izvještaj potvrđuje da su Al-Qaida i njene mreže i dalje najveća teroristička prijetnja SAD i njenim saveznicima. U Afganistanu ostaci talebanskih snaga i dalje ostaju prijetnja, uz ostale pobunjeničke grupe i kriminalne bande, od kojih su neke povezane sa Al-Qaidinim sponzorima i izvan zemlje. U izvještaju se navodi da je 22 hiljde ljudi ubijeno u terorističkim napadima tokom 2007. godini, a 60 odsto poginulih ubijeno je u Iraku.

Kao države koje sponzoriraju terorizam State Department navodi Kubu, Iran, Sjevernu Koreju, Sudan i Siriju. Ta crna lista ista je i kao prošle godine. Za Iran se kaže da je najznačajniji sponzor terorizma, te ističe da je krucijalni element iranske nacionalne sigurnosne strategije mogućnost da provodi terorističke operacije u inostranstvu.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u izvještaju State Departmenta stoji da je usprkos povećanoj etničkoj polarizaciji i neslozi između političkih lidera, što je tokom 2007. godine dobrano otežavalo funkcioniranje centralne vlade u Sarajevu, policija BiH surađivala sa nadležnim službama i agencijama u SAD u okviru međunarodne borbe protiv terorizma. Bosna i Hercegovina, konstatuje se u izvještaju State Departmenta, je i dalje slaba, decentralizirana država, a etnička neslaganja i ometaju djelovanje centralne vlade. Kao rezultat slabe komunikacije među ministarstvima, međusobno konkurentnim bezbjedonosnim strukturama, i političkog miješanja u pitanja provođenja zakona, BiH ostaje ranjiva u pogledu mogućeg korištenja njene teritorije od strane terorista. Nefunkcionalna centralna vlada i nastojanja zvaničnika Republike Srpske da umanje utjecaj zajedničkih institucija doveli su do usporavanja, a u nekim slučajevima, i nazatka u naporima da se poboljšaju oprativne sposobnosti u borbi protiv terorizma i presijecanja financiranja terorista.

U dijelu izvještaja State Departmenta o stanju u BiH, između ostaloga navodi se primjer organizacije Aktivna islamska omladina, za koju Washington drži da širi ekstremističku i anti-američku retoriku putem nedjeljnika SAFF. State Department , mešutim, navodi uspješno sudjelovanje BiH u misiji u Iraku, te nastavak potrebnih obuka kako bi bosanskoheregovačka podrška američkoj misiji u Iraku bila nastavljena i u budućnosti.

XS
SM
MD
LG