Linkovi

Rice: Hamas produžena ruka iranskog režima


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Iran koristi palestinsku militantnu grupu Hamas za destabiliziranje Srednjeg Istoka. Govoreći na skupu lidera američkih Jevreja okupljenih u Washingtonu gospođa Rice je istakla da militanti Hamasa, opredijeljeni da unište Izrael, zapravo služe kao isturena ruka iranskog režima. Ona je također rekla da Washington planira dodatne ekonomske sankcije protiv Irana zbog njegove navodne umiješanosti u terorizam i prodaju naoružanja.

Iran, ina;e, javno izražava podršku Hamasu, ali odbija tvrdnje da naoružava i trenira njegove pripadnike koji kontroliraju Pojas Gaze.

U isto vrijeme američki ministar odbrane Robert Gates, govoreći tokom posjete Meksiku, rekao je da je slanje drugog američkog nosača aviona u Perzijski zaljev podsjećanje Irana na američku vojnu moć. On je istakao da to nije priprema za vojne akcije protiv Irana.

Iz američke vojne komande je saopšteno da je taj nosač aviona jučer stigao u Perzijski zaljev kako bi zamijenio postojeći koji bi trebao da napusti region u naredna dva dana.

XS
SM
MD
LG