Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Senator Obama najoštrije do sada kritizirao kontroverznog pastora


Svećenik Jeremiah Wright, bivši pastor kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju Baracka Obame, ne prihvata kritike upućene zbog njegovih nedavnih, izuzetno kontroverznih izjava. Te izjave, zapravo dijelovi propovijedi koje je držao, kritizirane kao ekstremno anti-američke i nepatriotske, dobrano su naškodile kampanji i ugledu gospodina Obame zbog njegovih ranijih veza sa pastorom Wrightom. Svećenik Jeremiah Wright je, u najkraćem, braneći svoje izjave i rekao da su kritike njegovih propovijedi napad na crnačku crkvu.

U jednoj od tih propovijedi pastor je okrivio Ameriku za dugo oslanjanje na vojnu silu u spoljnoj politici koje je, kako je rekao, dovelo do terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

«Bombardirali smo Hirošimu, bombardirali smo Nagasaki, ubili na hiljade osoba širom svijeta... mnogo, mnogo više nego što ih je poginulo u New Yorku i Pentagonu, a da nismo ni trepnuli» rekao je jednom prilikom pastor Wright.

Većina Amerikanaca ne bi ni čula za propovijedi Jeremiaha Wrighta da nije veza sa demokratskim kandidatom za predsjedničku nominaciju Barackom Obamom. Wright je, naime, umirovljeni pastor crkve Trinity United Church of Christ, čiji je Obama član. Obama je Wrighta ranije rekao za pastora da je njegov duhovni mentoro i čovjekom koji ga je doveo do Krista. Ali kada su žestoki komentari objelodanjeni u martu i doprli do svakoga putem interneta, Obama ih je javno osudio. U svom govoru, on je Wrightovo viđenje Sjedinjenih država nazvao duboko izopačenim. Govoreći o tome, također jučer, svećenik Wright je, pored ostalog, rekao:

«Političari kažu ono što kažu i rade ono što rade ražunajući na šansu da budu izabrani, kažu tako da to dobro zvuči, govore na osnovu na istraživanja mišljenja javnosti.»

Po riječima svećenika Wrighta crnačka crkva je «nevidljiva» i pogrešno shvaćena od strane, kako kaže, dominantne kulture, što znači bijele Amerike:

«Ovo nije napad na Jeremiah Wrighta, i nije vezan za senatora Obamu. Ovo je napad na crnačku crkvu onih koji ništa ne znaju o vjerskoj tradiciji Afro-amerikanaca.»

Michael Fauntroy, autor knjige pod naslovom «Republikanci i crnački glasovi,» ističe da svećenik Wright gradi svoju obranu na tome da je kritika njegovih komentara napad na crnačku crkvu.

«Mislim da je on tek sada shvatio kolika je to kontroverza, da shvata da Obama nije u poziciji da ga brani i da to mora raditi sam. Je li to narcisoidno? To je ljudska priroda. Ko ne bi volio odgovoriti kada ste napadnuti širom zemlje» - kaže gospodin Fauntroy i dodaje da Obamina veza s Wrightom možda neće umanjiti senatorove šanse da osvoji nominaciju Demokratske stranke, ali da bi mu mogla narušiti šanse na općim izborima u novembru.

Senator Obama je danas popodne održao i pres konferenciju, na kojoj se jasno distancirao od kontroverznog svećenika Wrighta. Bila je to, do sada najoštrija kritika upućena pastoru. U najkraćem, gospodin Obama je rekao da je šokiran, povrijeđen, uvrijeđen nedavnim izjavama koje su, kako je rekao, direktani izrazom nepoštovanja i prema njemu samom i prema svim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG