Linkovi

Afganistan: U napadu bombaša samoubice 18 poginulih


U napadu bombaša samoubice danas je u afganistanksoj pokrajini Nangarhar, uz granicu sa Pakistanom, poginulo 18 osoba i ranjeno 14 drugih. Glasnogovornik NATO snaga izjavio je da napadač prvo otvorio vatru na snage sigurnosti prije nego je aktivirao eksploziv, te da su svi poginuli Afganistanci.

Ranije je iz komande NATO-a u Afganistanu saopćeno da su njihove snage ušle u pokrajinu Helmand u napadu na uporište Talebana. Prema tom saopštenju, na stotine američkih marinaca ušlo je u grad Garmser, u regionu poznatom po velikoj proizvodnji opijuma, u blizini granice sa Pakistanom. Za sada nema izvještaja o eventualnom otporu militanata.

U međuvremenu, danas je u afaganistanskom parlamentu šef obavještajne službe Afganistana Amrullah Saleh rekao da je znao za plan o atentatu na predsjednika Hamida Karzaija, te da je upozorio predsjednika i njegove savjetnike za sigurnost. Gospodin Karzai je ostao nepovrijeđen tokom nedjeljnog napada talebanaskih militanata, izvedenog tokom vojne ceremonije u Kabulu. Troje drugih ljudi, među kojima je i bio i jedan član parlamenta, ubijeni su u tom napadu.

Gospodin Saleh i afganistanski ministar odbrane, general Abdul Rahim Wardak, su se izvinili zbog sigurnosnih propusta.XS
SM
MD
LG