Linkovi

Plivacko odijelo Speedo izaziva kontroverzu na Olimpijadi


Novi dizajn kupaćeg kostima kojeg je izradila kompanija Speedo je izazvao odredjene brige kada je u pitanju Olimpijada, ali istovremeno pomaže obaranju svjetskih rekorda na olimpijskim kvalifikacijama.Kako izvjestava novinar Glasa Amerike Paul Sisco,Predstavnici kompanije Speedo kažu da je to tehnološki najnapredniji kupaći kostim koji je ikada proizveden. Zove se LZR Racer, i plivači koji ga nose su već oborili brojne rekorde u takmičenjima pred ljetnu olimpijadu u Pekingu. Američki plivač, dobitnik zlatne medalje Michael Phelps je početkom godine u New Yorku na spektakularan način predstavio dizajn. Nekoliko drugih američkih sportskih nada i olimpijskih šampiona su mu se pridružili na bini. Jedna od njih, svjetska rekorderka Natalie Coughlin.

Ne znam kako da vam kažem koliko će me to učiniti bržom, ali znam da će smanjiti otpor, i drugi plivači koji ne budu nosili Speedo u toj utrci će biti u nepovoljnijem položaju, kaže ona.

Kompanija Speedo je naučno testirala kupaći kostim na otpor, i on ima, kako navode predstavnici kompanije, centralni stabilizator. Istražitelj Deb Yeomans kaže:

Centralni stabilizator postiže dvije stvari:smanjuje otpor kada plivač pliva i daje vam koliko god je moguće više oblik cijevi dok se krećete kroz vodu. Druga je da pomaže plivaču da održi poziciju tijela u vodi, kaže Deb Yeomans.

Sportska federacija je odobrila LZR Racer u takmičarske svrhe. Ali kritičari kažu da bi morala razmotriti tu odluku prije olimpijade, jer, kako navode, taj kupaći kostim pruža nepravednu prednost. Plivači koji su nosili te kupaće kostime su oborili više od 20 svjetskih rekorda od februara. Olimpijac Liam Tancock iz Britanije kaže:

Nosila sam mnoge dizajne, ali ovo je fantastično iskustvo.

Šavovi nisu ušiveni, nego utkani, kaže Deb Yeomans.

Kompanija Speedo kostim LZR racer naziva najbržim na svijetu, i očekuje od najboljih svjetskih plivača da ga nose kada se u augustu budu takmičili u novom kineskom olimpijskom akvatik centru.

XS
SM
MD
LG