Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Danas glasanje u Pensilvaniji


U američkoj saveznoj državi Pensilvaniji jutros su otvorena birališta na kojima će članovi Demokratske partije odlučivati o predsjedničkom kandidatu između Hillary Clinton i Baracka Obame.

Senatorica Clinton je danas tokom intervjua za tv-mrežu NBC rekla da će njena pobjeda u Pensilvaniji, kao i pobjede u saveznim državama Kalifornija i Njujork dokazati da njen-protukandidat Obama ne može pobijediti u državama koje imaju veliki broj delegata. Senator Obama je istakao da će, iako ne očekuje pobjedu u Pensilvaniji, smanjiti prednost koju je Clintonova imala u toj državi..

Gospođi Clinton je potrebna pobjeda sa dosta izraženom prednošću kako bi ojačala izglede da bude nominirana kao predsjednički kandidat. Senatora Obamu pobjeda u Pensilvaniji mogla bi sasvim približiti kandidaturi Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru.

U međuvremenu je kandidat Republikanske stranke kandidat John McCain posjetio američku državu Alabamu, započinjući obilazak, kako je rekao, zaboravljenih dijelova Amerike.

XS
SM
MD
LG