Linkovi

Program RED: Mali simbol u crvenom nada za milione oboljelih


”Globalni fond” uspostavljen je prije pet godina u okviru Ujedinjenih naroda, kao tada novi oblik partnerstva državnih vlada, humanitarnog i privatnog sektora za sprečavanje AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Taj fond, iz kojeg je za borbu protiv tih oboljenja uloženo već više od deset milijardi dolara u 136 zemalja, počeo je da ostaje bez novca.

Rok zvijezda Bono, pjevač grupe U2, začetnik je sada već raširenog komercijalnog poduhvata nazvanog RED, čiji je cilj da, u saradnji sa poznatim kompanijama, osigura stalno priticanje novca i stabilizira prihode ”Globalnog fonda.“

Program RED nije milosrđe, to je poziv velikim proizvođačima da dio profita daruju Globalnom fondu, ističe gospodin Bono.

”Ono što je bitno i lijepo u vezi sa pokretom RED je što ja ne tražim novac ili ček za milostinju. Zagovaram i tražim samo da se na proizvode stavi simbol RED-a, da se oni nađu u prodaji, a kompanije koje prave i prodaju proizvode sa simbolom RED će ispisivati ”dobrotvorne“ čekove i donirati novac“.


Kompanija GAP pravi, primjera radi, majice sa simbolom RED-a. Tamsin Smith, predsjednica tog pokreta ističe da su GAP-ove prodavnice prve koje su se uključile u taj poduhvat.

”GAP već mnogo godina proizvodi u subsaharskoj Africi. Kompanija je pomogla u donošenju trgovinskog zakona koji je otvorio subsaharsku Afriku za trgovinu odjećom. I kad je GAP odlučio da se pridruži RED-u, GAP-ovci su obećali su da će u Africi proizvoditi koliko god budu mogli.“


Predsjedavajući pokreta RED Bobby Shriver, je, tokom posjete jednoj fabrici GAP-a u Lesotho-u, izrazio uvjerenje da će stavljanje simbola RED na proizvode GAP-a pomoći povećanoj kupovini.

”Taj mali simbol u crvenom, ta oznaka će biti na svakom proizvodu načinjenom u ovoj fabrici, i potrošači širom svijeta, vjerujem, poželjeće da kupe. Dakle, ako se potražnja za proizvodima označenim simbolom RED poveća, biće i više novca za kupovinu lijekova za oboljele Afrikance.“

Hallmark, svjetski poznata kompanija za proizvodnju čestitki, ali i drugih proizvoda, takođe je uključena u projekat RED i samo za taj program proizvodi više od 200 tipova čestitki sa simbolom RED-a. Iz profita za svaku prodatu čestitke biće finansirana kupovina lijekova potrebnih da se prilikom porođaja smanji opasnost prenosa virusa HIV sa majke na dijete.

Tamsin Smith, predsjednica RED-a, vjeruje da je kupovina afričkih proizvoda važan dio funkciniranja modela poslovanja uspostavljenog programom RED.

”Za nas se time zatvara krug. Naime, ne samo da je lijek dostupniji i liječenje sigurnije, nego se otvara mogućnost da neko, radeći u fabrici u Africi, zapravo učestvuje u proizvodnji kojom se prikuplja novac koji se vraća nazad u njihovu zajednicu.“


Motorola je napravila jedan model “RED telefona”; Apple je napravio ”RED iPod“; Armani je dizajnirao ”RED odjeću”...... Proizvođač patika marke Converse, također stavlja simbol RED-pokreta, a prvi proizvod Converse-a bio je ”RED cipela“ inspirisana platnom od trske. Converse sarađuje sa umjetnicima i simbolima pop kulture na izradi više od 40 dizajna. Internet stranica te kompanije ima opciju " Make Mine (RED)“ koja omogućava potrošačima da dizajniraju svoju vlastitu obuću.

RED pokret nastavlja da raste. Microsoft i Dell su najveći novi partneri. Osnivač Microsoft-a Bill Gates je, kaže, prijatno iznenađen uspjehom RED-a.

”Ljudi znaju da će, zahvaljujući dijelu cijene koju plate, doprinijeti promjenama i sačuvati živote. To je tako divna kombinacija, kombinacija najboljeg od sviju nas zajedno.“

Michael Dell, predsjedavajući kompanije koja nosi njegovo ime je oduševljen.

”Ovo je, zapravo, način da se zaista sačuvaju životi.“

Od prošlogodišnjeg pokretanja, zahvaljujući projektu, i sada već pokretu RED, u Globalni fond pristiglo je više od 100 miliona dolara.

Bono ne sumnja da će, primjera radi i novi ”RED kompjuteri“ Microsoft-a i Dell-a pomoći da se spasi više života.

”Kada kupite te kompjutere, sav novac koji bude dioznačen RED-u, ići će Afrikancima koji bi mnogi bili mrtvi da nije bilo novca za lijekove koji ih održavaju u životu.“

XS
SM
MD
LG