Linkovi

Bruceloza u BiH: Bez programa zaštite


Broj oboljelih od bruceloze u Federaciji BiH šest puta je veći nego prije četiri godine. Najugroženiji kantoni su Srednje-bosanski i Unsko-sanski. Stručnjaci tvrde da je epidemija van kontrole. Zabrinjava podatak da sistem zaštite od zaraznih bolesti među životinjama u Federaciji BiH slabo funkcionira.

Bruceloza se, inače, sa životinje na čovjeka prenosi direktnim kontaktom. U zadnjoj epidemiji u BiH najugroženiji su bili veterinari i stočari. Pečeno ili kuhano meso smatra se sigurnim. Bolest nije opasna po život, ali može uzrokovati zdravstvene probleme. Putem tjelesnih tekućina širi se i među ljudima.

”Treba reći i to da se ljudi sadašnjom terapijom prilično brzo oporavljaju. Međutim, ljekari uvijek naglašavaju i mogućnost relapsa, odnosno vraćanja simptoma ukoliko imunitet opadne, ili dođe do ponovnog kontakta sa uzročnikom oboljenja. Taj ponovni kontakt može biti vrlo opasan“ - objašnjava Tarik Bajrović profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Kada se bruceloza dijagnosticira, u Bosni i Hercegovini zaražena životinja je osuđena na smrt. Do sada je uništen veliki broj životinja. Stočni fond zemlje je ugrožen, a nedostatak mesa može uticati na povećanje cijena. Jednim od najvećih problema u Ministarstvu stočarstva smatraju to što ne mogu kontrolisati kretanje zaražene stoke.

”Mi imamo još od prije deset godina zakon o poljoprivrednom zemljištu u kojem je decidno naglašeno da je zabranjena nomadska ispaša, da se kretanje životinja može vršiti samo prevoznim sredstvima. Međutim, mi imamo jako malo inspektora“ - ističe Nada Rajković, pomoćnica ministra poljoprivrede FBiH.

Glavni veterinarski inspektor u Federaciji BiH Sulejman Hašimbegović tvrdi da je bruceloza u BiH izmakla kontroli. On kaže da mjere suzbijanja bolesti nisu kvalitetno provedene. Ne postoje ni potrebni zakoni. Stanje je, tvrdi glavni inspektor, zabrinjavajuće:

”Ministarstva, kantonalno, federalno, državno.... općinsko... dužna su da donesu standarde, propišu postupke.... i da se jasno zna ko šta radi, kada radi i koga će to inspektor kontrolisati.“

Evropska unija brucelozu je skoro suzbila. Pred nadležnima u veterinarskom sistemu u BiH je jedan od možda najtežih zadataka - zaštita građana i države od zaraznih bolesti. U ovom trenutku konkretna zaštita ne postoji.

Uputa kako otvoriti kao video-file:

-lijevim mišom kliknite na naslov izvještaja;
-nakon otvaranja, desnim mišom kliknite na tv ekran u nastavku opisa file-a
-nakon otvaranja novog window-a lijevim mišom kliknite na funkciju Open link in new windov
-nakon sekundu dvije počeće emitiranje video verzije


XS
SM
MD
LG