Linkovi

SAD i Britanija: Brown u Bijeloj kući


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush je danas u Bijeloj kući bio domaćin britanskom premijeru Gordonu Brownu. Njihovi razgovori su se, između ostalog, fokusirali na Irak, Iran i Afganistan. Predsejdnik Bush je rekao da su razgovarali i o ekonomiji i trgovini, kao i borbi protiv terorizma i ekstremizma. On je dodao da cijeni požrtvovanje britanskih vojnika u Iraku i 7 hiljada i 900 britanskih vojnika u Afganitanu. Tokom večeri gospodin Bush će, takođe u Bijeloj kući, biti domaćin privatne večere u čast britanskog premijera i njegove supruge.

Prije susreta u Bijeloj kući, premijer Brown se odvojeno sastao sa predjsedničim kandidatima. Razgovori sa republikanskim senatorom Johnom McCainom i demokratskim senatorima Barackom Obamom i Hillary Clinton su održani u rezidenciji britanskog ambasadora.

Trodnevni boravak britanskog premijera u Sjedinjenim državama počeo je jučer susretima sa generalnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon-om i gradonačelnikom Ney Yorka Michaelom Bloombergom. Sutra će gospodin Brown u Bostonu govoriti o aktuelnim spoljnopolitičkim temama.

XS
SM
MD
LG