Linkovi

BiH u NATO-u: Spoljnopolitički prioritet o kojem postoji apsolutni konsenzus


Bosna i Hercegovina je spremna za približanje NATO-savezu i u skladu s tim narednih mjeseci će biti upriličeno niz skupova na kojima bi se građani oba entiteta trebali upoznati sa razlozima za i protiv približavanja savezu, rečeno je danas, pored ostalog, okruglom stolu pod nazivom Bosna i Hercegovina i NATO nakon samita u Bukureštu, koji je održan u Banjaluci.

Dva strateška cilja spoljne politike Bosne i Hercegoine su punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu i stim u vezi postoji apsolutni konsenzus svih političkih aktera u BiH, istakao je između ostalog, pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Momir Brajić. Gospodin Brajić je ocijenio da je na putu ka evroatlanskim integracijama u posljednjih 16 mjeseci ispunjeno niz preduslova....

”.... kao što su potpisivanje i sertifikacija sporazuma o bezbjednosti, zatim pristupanje i stavljanje na snagu sporazuma o statusu snaga sa NATO-m, provođenje prvog ciklupa takozvanog plana PARP, te završetak prvog ciklusa i započinanje drugog ciklusa individualnog partnerskog plana, kao i otpočinjanje saradnje u okviru individualnog partnerskog plana IPP-a kao jednog od ključnih mehanizama saradnje BiH i NATO u okviru programa Partnerstvo za mir.“

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak je istakao da je nakon NATO samita u Bukureštu pred Bosnom i Hercegovinom, sa kojom je dogovoren takozvani intenzivirani dijalog, vrlo komplikovan posao koji podrazumijeva nastavak reformi, ali i upoznavanje građana o tome šta podrazumijeva pristupanje NATO-u, što ne isključuje ni referendum.

”Po važećim zakonima i ustavu BiH, refendum ne bi bio obavezan. Što se tiče NATO-a, savez takođe nema standarde za to. Dakle, ni sa njihove strane mi nećemo imati obavezu provođenja referenduma. Međutim, NATO hoće insistirati na tome da podrška u zemlji-partneru koja hoće da postane punopravan član bude vidljivo da postoji nadpolovična volja i da ta volja bude mjerljiva“ - istakao je gospodin Crnadak.


Vojno-politički predstavnik ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Mark Fleming je naglasio da su nakon samita u Bukureštu članice NATO-a jasno poručile da žele Bosnu i Hercegovinu u savezu, te da bi se domaće vlasti trebale u skladu sa tim i ponašati:

”U narednih nekoliko godina BiH treba ispuniti uslove koje je postavio NATO i koji su jasno zacrtani u individualnom partnerskom akcionom planu i planu za punopravno članstvo.“

Na današnjem okruglom stolu čula su se i mišljenja protiv pristupanja BiH NATO savezu, ali i stavovi da ulazak u Alijansu podrazumijeva jačanje odbrambenih i ekonomskih odnosa sa zemljama-članicama.


XS
SM
MD
LG