Linkovi

Papa u SAD: Misa na otvorenom pred 45 hiljada prisutnih


Papa Benedikt je tokom današnjem mise na otvorenom u Washingtonu pozvao na desetine hiljada rimokatolika da ožive svoju vjeru sa nadom i jedinstvom. On je rekao da se svijet nalazi na raskršću i da je sada vrijeme velikih obećanja, ali je upozorio da nasilje, materijalizam i opadajući moral predstavljaju izazov za katoličku vjeru.

Na velikom i denadvno dovršenom vašingtonkom bejzbol-stadionu, gdje je održana misa, papa je izrazio žaljenje zbog skandala seksualnog zlostavljanja u kojeg su bili umiješani američki svećenici i pozvao na izlječenje za žrtve. On je, međutim, pohvalio američku katoličku crkvu što je ujedinila imigrante iz različitih zemalja, a SAD nazvao zemljom mogućnosti.

Odjeven u crvenu papsku odoru i sa zlatnom mitrom, papa je okupljene pozdravio tradicionalnim pozdravom “Mir s vama!“

Misi je prisustvovalo oko 45 hiljada osoba - uzvanica, vjernika i mnogih drugih koji su željeli vidjeti poglavara katoličke crkve u čuti njegove poruke. Među prisutnim je bilo i više od hiljadu svećenika i drugih vjerskih zvaničkina i svih krajeva SAD. Tokom današnje ceremonije nastupio je i čuveni operski pjevač Placido Domingo.

Kasnije tokom dana papa Benedict se sastaje sa katoličkim zvaničnicima iz oblasti obrazovanja, a razgovaće i sa predstavnicima drugih religija.

Najviši dostojanstvenik rimo-katoličke crkve sutra odlazi za New York. U sjedištu Ujedinjenih naroda papa Benedict će se obratiti predstavnicima zemlja-članica svjetske organizacije, a takođe služiti i drugu misu na otvorenom, tada na stadionu New York Yenki-ja. Papa će posjeti i mjesto na kojem je nekada stajao Svjetski trgovinski centra, uništen u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

XS
SM
MD
LG