Linkovi

Papa u SAD: Impresivan doček u Bijeloj kući


Više od deset hiljada uzvanica dočekalo je, zajedno s predsjednikom Bushom, papu Benedikta 16. na raskošnom travnjaku ispred Bijele kuće. Nakon intoniranja dviju himni, okupljeni su zapjevali ”Happy birthday to you...“ u čast 81. rođenadana koji papa, eto, proslavlja u Americi.

Pozdravljajući Svetog oca, američki predsjednik je, između ostaloga, rekao:

”U svijetu u kojem neki više ne vjeruje da je lako razlikovati dobro od zla, potrebna nam je Vaša poruka kojom ćemo odbiti diktaturu relativizma i prihvatiti kulturu pravde i istine. U svijetu u kojem neki slobodu vide tek kao pravo da čine šta hoće, potrebna nam je Vaša poruka da pravoj slobodi treba čovjek koji živi, ne samo za sebe, nego i za druge, u duhu međusobne podrške.

Odgovarajući na dobrodošlicu predsjednika Busha, papa Benedikt je istakao da se raduje susretima s velikim ljudima i velikom crkvom koje će imati, tijekom svog prvog posjeta Americi, u svojstvu lidera katoličke crkve.

”Gospodine predsjedniče, dragi prijatelji, počinjući svoj posjet Sjedinjenim Američkim Državama, još jednom želim izraziti zahvalnost za vaš poziv, želim izraziti radost što sam ovdje i moje molitve da Svevišnji još jednom potvrdi pravdu, prosperitet i mir za ovu zemlju i ovaj narod. Neka Bog blagoslovi Ameriku!”

Američki je predsjednik, nakon ceremonije, sa svojim gostom proveo oko sat vremena na samo, gdje su razgovarali o svjetskim sukobima, borbi protiv gladi i pandemija u svijetu. Papa je, između ostaloga, istakao da demokracija može cvjetati samo onda kada političke lidere vodi istina i mudrost, te da potreba za globalnom solidarnosti nikada nije bila hitnija.

Krajem dana papa će se obratiti i grupi od oko 300 američkih biskupa u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, a tijekom šestodnevnog boravka u Americi držati će mise na otvorenom u Washingtonu i New Yorku. On će se također obratiti liderima katoličkih univerziteta, govoriti u Ujedinjenim narodima, i posjetiti mjesto, u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

XS
SM
MD
LG