Linkovi

Uz papinu posjetu SAD: Katolička crkva i pedofilija


Papa Benedict je duboko postiđen zbog seksualnih skandala koji su potresali katoličku crkvu u Sjedinjenim Američkim Državama i obećava da će se izuzetno angažirati na tome da osigura da u budućnosti pedofili ne budu svećenici - mogao bi biti najkraći rezime razgovora koji je papa imao sa novinarima tokom leta iz Vatikana za Washington. Tom prilikom on je istakao da mu je teško razumjeti kako svećenici mogu iznevjeriti vlastitu misiju, posebno kada su djeca u pitanju, i dodao da će pedofilima biti zabranjeno da obavljaju svećeničku službu.

Osim velike morale štete, crkva je isplatila najmanje dvije milijarde dolara žrtvama zlostavljanja od 1950. godine naovamo. Obeštećeno je ispaćeno najvećim dijelom u 2002. godini, a na stotine svećenika je uklonjeno.

Kardinali američke katoličke crkve, kao i grupe koje predstavljaju žrtve su preporučili da se papa susretne sa nekim od žrtava tokom svoje posjete, mada takav susret nije najavljen.

Helen Alvare, profesorica prava na univerzitetu Catholic i predsjedateljica komisije koja istražuje seksualna zlostavljanja, kaže:

”Najtužnije je i najgore to što mi nismo u stanju da razumijemo koliko duboko je tla ta vrsta nasilja zahvatila. Kao crkva koja o seksualnim odnosima govori kao svetinji, moglo bi se misliti da smo istražili koliko se seksualno nasilje duboko odrazilo na žrtve i njihove porodice, ali izgleda da nismo učinili.“

U većini katoličkih parohija u Americi sada se zahtijeva kriminalistička provjeru prije upošljavanja svećenika i drugog osoblja, a preporučava se, također, i poduka roditelja, djece i učitelja o tome kako prepoznati i odgovoriti na znakove napastvovanja.

James Brennan, rektor univerziteta Catholic, uvjeren je da crkva poduzela adekvatne korake u pristekle iz skandala izazvanog seksualnim zlostavljanjem djece:

”Nakon što je crkva, odnosno njeni najviši zvaničnici, shvatila težinu tog problema i veličinu bola nanesenog djeci, te šteta po moralni ugled crkve, aktivne mjere u vezi tim skandalima, bile su pozitivne.“

Kada je riječ o papi Benediktu, prema posljednjem istraživanju lista Washington Post, 74 osto katolika u Americi imaju povoljna gledišta o njemu. Međutim, u gotovo jednakom procentu - 73 posto njih - kažu da ne odobravaju način na koji se crkva odnosila prema skandalu.

XS
SM
MD
LG