Linkovi

Irak:Smijenjena dvojica viših zapovjednika snaga sigurnosti


Dvojica viših zapovjednika iračkih snaga sigurnosti u Basri danas su smijenjeni nakon neuspjeha iračkih snaga u nedavnim naporima da rasture i razoružaju šiitske militante u tom gradu. Irački zvaničnici su izvijestili da su vojni zapovjednik, general Mohan al-Fireji, i šef policije, general Abdul Jalil Khalaf, podnijeli ostavke u Bagdadu. Nije izviješteno ko će ih zamjeniti.

Iračke snage su proteklog mjeseca izvršile ofanzivu protiv militanata lojalnih radikalnom šiitskom kleriku Moqtai al-Sadru. Pri tome je došlo do teških sukoba, uz veliki broj poginulih, tokom kojih je na stotine pripadnika iračkih snaga sigurnosti odbilo da se bori, ili su svoje oružje predali militantima.

Od ostalih informacija vezanih za Irak, spomenimo da je irački premijer Nouri al-Maliki u Briselu izjavio da je uvjeren, više nego ikada do sada, da će al-Qaida u Iraku biti poražena, posebno istakavši da je vlada koju predvodi odlučna da porazi terorizam. Gospodin Maliki je danas razgovarao sa članovima Evropskog parlamenta tokom posjete sjedištu Evropske unije.

XS
SM
MD
LG