Linkovi

SAD: Papa danas stigao u šestodnevnu posjetu


Papa Benedict 16. danas je stigao u Washington, u prvu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je izabran za vrhovnog poglavara katoličke crkve.

Predsjednik Bush i prva dama Laura dočekali su i pozdravili papu nakon slijetanja aviona Alitalije danas oko 16 sati po istočno-američkom vremenu u zračnu bazu Andrews, nedaleko od glavnog američkog grada. Zvanična ceremonija dočeka, međutim, previđena je sutra u Bijeloj kući.

Tokom šestodnevnog boravka u SAD planirano je da papa na otvorenom služi dvije mise, jednu u Washingtonu, a drugu u New Yorku. On će se, također, obratiti liderima katoličkih univerziteta, susresti sa predstavnicima drugih religija i moliti na mjestu nekadašnjih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra, srušenih u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine. U petak u New Yorku se papa će obratiti predstavnicima zemalja, članica Ujedinjenih naroda.

Tokom boravka u Washingtonu, papa Benedict 16. će obilježiti i dva značajna događaja iz privatnog života - 81. rođendan i treću godišnjicu izbora poglavara rimokatoličke crkve.

XS
SM
MD
LG