Linkovi

BiH: Mine prijete svakom četvrtom stanovniku


Od početka godine u Bosni i Hercegovini od mina smrtno je stradalo 9 osoba. Ista opasnost prijeti svakom četvrtom građaninu, navodi se u izvještaju državnog Ministarstva sigurnosti. U Centru za uklanjanje mina tvrde - zemlja može biti očišćena od mina do 2019. godine, ukoliko vlasti počnu dio novca za deminiranje izdvajati iz budžeta.

Do sada, zapravo od kraja rata, unatoč višegodišnjem radu bosanskohercegovačkih deminera, mine i dalje odnose ljudske živote, poginulo je 500 osoba, navodi se navodi u u izvještajima Centra za uklanjanje mina.

Zoran Grujić, predstavnik Centra, kaže:

”Mine se nalaze na onim lokacijama gdje ljudi žele da žive sigurno, mine se nalaze na onim lokacijama gdje bi industrija željela da koristi resurse, mine se nalaze na onim lokacijama gdje bi htjeli da razvijamo turizam, a ne možemo zbog, u ratu, posijanih mina.“

Nezadovoljan dosadašnjim zakonskim rješenjima, Centar je državnom parlamentu proslijedio prijedlog kojim bi se sadašnji zakon učinio efikasnijim. To, prije svega znači novi način finansiranja.

Direktor Centra Dušan Gavran kaže da deminiranje ne smije zavisiti od dobre volje donatora već mora biti planirano i podržavano sredstvima iz državnog budžeta:

”I u 2009. godini trebalo obezbijediti oko 32, 5 miliona KM, a kako vrijeme odmiče, svake godine taj bi iznos trebalo povećavati. Na drugoj strani, računamo da bi donatori smanjivali sredstva.“

Ukoliko se do kraja godine usvoje izmjene zakona i osigura finansiranje, Centar bi odmah mogao početi sa primjenom nove strategije. Za oko 800 miliona KM, BiH do 2019. godine može biti zemlja bez mina.

PS.

Poštovani čitatelji,

Nadamo se da će vam odgovarati da neki od izvješataja naših novinara i dopisnika na našoj web stranici pogledate i u video verziji. Vaš komentar o video i tonskom kvalitetu uvijek će biti dobrodošao, kao i svaka sugestija da poboljšamo i ovaj vid sadržaja na našoj internet stranici

Uputa kako otvoriti kao video-file:

-lijevim mišom kliknite na naslov izvještaja;
-nakon otvaranja, desnim mišom kliknite na tv ekran u nastavku donjeg opisa file-a
-nakon otvaranja novog window-a lijevim mišom kliknite na funkciju Open link in new windov
-nakon sekundu, dvije počeće emitiranje video verzije

XS
SM
MD
LG