Linkovi

Irak: Al-Sadr traži ponovno zaposlenje otpuštenih pripadnika iračkih sanag sigurnosti


Radikalni šiitski klerik Moqtada al-Sadr zatražio je od iračke vlade da ponovo uposli sve pripadnike sigurnosnih snaga koji su dobili otkaz jer su napustili položaje tokom nedavnih borbi. Al-Sadr je danas rekao da su oni djelovali u znak odanosti prema svojim vjerskim liderima i da ih za tu odanost treba nagraditi.

Irački zvaničnici su, inače, u nedjelju otpustili 1300 vojnika i policajaca koji su odbili da se bore protiv šiitskih militanata u Basri u drugim šiitskim uporištima. Vlasti navode da su neki od njih oružje i opremu predali militantima, uključujući i Mahdi armiju Moqtade Al-Sadra. Kao što je poznato, irački premijer Nouri Al-Maliki je prošlog mjeseca naredio operacije slamanja otpora šiitskih militantnih grupa, što je dovelo do oštrih sukoba sa al-Sadrovim militantima.

Iračke snage su danas u Basri spasili britanskog novinara Richarda Butlera koji je, sa još jednim novinarom, otet prije dva mjeseca. Glasnogovornik ministarstva odbrane navodi da je Butler pronađen nakon što su militanti otvorili vataru na iračke snage iz kuće u kojoj je oteti novinar bio zatočen.

XS
SM
MD
LG