Linkovi

Dalai Lama: Tibet treba biti dio Kine, ali i očuvati vlastiti kulturni identitet


Tibetanski duhovni vođa Dalai Lama je rekao je da Tibet treba biti dijelom Kine kako bi doživio ekonomski prosperitet, ali da također treba imati autonomiju kako bi sačuvao vlastiti kulturni identitet. U intervjuu koji je danas emitovan na američkom radio programu, izgnani duhovni vođa je istakao da Tibet u ekonomskom smislu nazaduje, i da mora ostati u okviru Kine kako bi iskoristio pogodnosti modernizacije. Sadašnja situacija vodi, po ocjeni Dalai Lame, kulturnom genocidu i jedini način da se to zaustavi je da Kina Tibetu dozvoli nadležnosti nad obrazovanjem i drugim lokalnim pitanjima.

Kada je u pitanju pronošenje olimpijske baklje, događaj usko vezan i za aktuelna zbivanja iz domena odnosa kineskih vlasti prema Tibetu i povod za brojne proteste protiv kineske politike, da kažemo da je olimpijski plamen danas stigo u Oman, jedinu stanicu na Srednjem Istoku na putu za Peking. Na skromnoj ceremoniji u glavnom gradu Omana Muscatu, ministar za sport Omana i predstavnik Kine su pozdravili olimpijski plamen koji je stigao iz Tanzanije.

Tokom prošle sedmice ceremonije pronošenja olimpijskog plamena pratili su haotični protesti u Londonu, Parizu i San Francisku, dok je nošenje baklje u Brazilu i Tanzaniji prošlo bez većih incidenata. Sljedeće zaustavljanje olimpijske baklje je planirano za 16. april u glavnom gradu Pakistana Islamabadu. Tokom današnje posjete Pekingu, predsjednik Pakistana Pervez Musharaf je osudio proteste kojima je olimpijski plamen dočekan u Evropi i u SAD.


XS
SM
MD
LG