Linkovi

Irak i ekonomija glavne teme američkih predsjedničkih kandidata


Ovo nedjeljne rasprave pred Senatom i Kongresom o Iraku - kada su na pitanja američkih zakonodavaca odgovarali glavni zapovjednik snaga u Iraku, general David Petraeus, te američki ambasador u Baghdadu, Ryan Crocker, postali su i fokus tema kojom su se bavili ovih dana tri glavna kandidata za mjesto novog američkog predsjednika. Senatori Clinton, Mc Cain, i Obama su naime bili prisutni i sami postavljali pitanja, kroz svoje uloge u Kongresu. Izvještaj novinara Glasa Amerike Jeffrey Young-a.

General David Petraeus i Ambasador Ryan Crocker su izvijestili Kongres o napretku u Iraku. Oba demokratska predsjednička kandidata, Hillary Clinton i Barack Obama, govore kako namjeravaju povući trupe velikom brzinom, ako udju u Bijelu Kuću.

Medjutim, republikanski predsjednički kandidat, John McCain, i dalje podržava predsjednika Busha i generala Petraeusa, protiveći se odredjivanju roka za povlačenje vojnika.

Senator John McCain, republikanski predsjednički kandidat: Obećati povlačenje naših snaga, bez obzira na posljedice, podrazumijeva propast našeg političkog i moralnog vodjstva.

U toku kampanje, senatorica Clinton je potencijalnim glasačima na ključnom glasanju u Pennsylvaniji 22 aprila, govorila o trgovinskom sporazumu predsjednika Busha s Kolumbijom.

Senatorica Hillary Clinton, predsjednički kandidat: Moramo ustanoviti novu trgovinsku politiku prije nego potpišemo nove trgovinske sporazume. A to znači da nema trgovine s Kolumbijom sve dok se provodi nasilje prema sindikatima u toj zemlji.

Gospodja Clinton je stala uz zahtjeve sindikata, i otpustila jednog od svojih glavnik stratega, Mark Penna, nakon što se saznalo da je firma za koju radi , lobira kod Kongresa da odobri trgovinski ugovor s Kolumbijom.

Rival senatorice Clinton, Barack Obama, se takodjer nastojao približiti glasačima u Pennsylvaniji. i on je kritizirao republikance zbog trgovinske politike.

Senator Barack Obama, predsjednički kandidat: Mi smo svjesni da smo u svijetu tržišne ekonomije. Medjutim, to ne može biti isprika da vlada još 4 godine ne radi ništa na povratu američkog sna.

Koga bi vjerovatni republikanski senator John McCain mogao izabrati kao svoga podpredsjedničkog kandidata? Za sada se ne zna.

Senator John McCain, republikanski predsjednički kandidat: U ovom trenutku još ne razgovaramo o tome. I zaista, ne treba tek tako spominjati neka imena, bez stvarne potvrde, to je narušavanje ljudske privatnosti.

Predsjednička kandidatura zahtijeva puno novaca. Jako puno. Senatorica Clinton je u srijedu organizirala glamurozni skup donatora, na kojem je pjevao Sir Elton John.

XS
SM
MD
LG