Linkovi

Poligamija pod okriljem crkve Jesus Christ of latter day saints


Na stotine američke djece se i danas nalazi pod zaštitom suda nakon što ih je policija u Teksasu uklonila sa vjerskog kompleksa u kojem su živjeli. Sudski dosjei navode optužbe o fizičkom i seksualnom zlostavljanju na, kako to policija naziva, ovom poligamijskom ranču. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti objašnjava zašto se vlada umiješala u ovaj vjerski kompleks.

Ovo su neka od više od 500 djece i žena uklonjenih za ranča Yearn for Zion. Sudski dokumenti pokazuju da je tu dolazilo do rasprostranjenih fizičkih i seksualnih zlostavljanja, i da su djevojčice primoravane da imaju seksualne odnose sa mnogo starijim muškarcima. U Teksasu, to je ilegalno ako je dijete mladje od 17 godina. Carolyn Jessop kaže da zna šta se dešava iza zaključanih vrata. Njen bivši suprug je lider tog kompleksa. Ona ga je napustila prije nekoliko godina sa osmero djece i napisala knjigu nazvanu Bijeg.

“Oni se cijeli život uče da u vanjskom svijetu žive agenti djavola i da su oni u kompleksu izabrana djeca Boga, da ih ti agenti mogu povrijediti i uništiti,da mogu uništiti djelo Boga. Oni su naučeni da se boje vanjskog svijeta.”

Zvaničnici Teksasa sada tu djecu daju izabranim starateljima. Margaret Barry je Washigntonu osnovala kliniku za pomoć žrtvama domaćeg nasilja. Ovdje, djeca i majke se osjećaju sigurnim, daleko od opasnosti. Ona kaže da ono što se desilo na ranču predstavlja nekoliko oblika zlostavljanja.

Njihovi supružnici ih zlostavljaju jer su to djeca koja se nalaze u bračnim odnosima i imaju seksualne odnose protiv svoje volje. Njih zlostavljaju novi članovi obitelji kao i oni članovi obitelji koji ih stavljaju u takvu situaciju. To je dakle nasilje unutar doma. Osim toga, imate i roditelje koji imaju odgovornost zaštititi svoju djecu i brinuti se za njih, a koji ih umjesto toga stavljaju u lošu situaciju.”

Rančom u zapadnom Teksasu upravlja fundamentalistička crkva Jesus Christ of latter day saints. Američki ustav garantira vjersku slobodu.

Robert Destro, profesor ustavnog prava na katoličkom univerzitetu, je napisao prvi američki pravni udžbenik o vjerskim slobodama.

“Da li ovaj ranč u Teksasu prekoraćuje liniju, da li je to pitanje vjerskog progona. Ne, to nije stvar vjerskog progona. Vlada mora djelovati kako bi zaštitila maloljetnike od bilo kakvog oblika zlostavljanja.”

Ali ustav takodjer garantira i odvajanje crkve i države, kako se vlada ne bi miješala u vjersko prakticiranje. Gospodin Destro kaže da je izuzetak kada se zakon prekrši.

“Nijedna religija nije imuna od kriminalnog progona zbog akcija koje su jasno ilegalne prema krivičnom zakonu.”

Vlasti su upale na ranč prošle sedmice nakon što je 16-godišnja djevojčica prijavila da je bila primorana da postane sedma žena 50-godišnjeg muškarca, koji ju je, kako kaže, seksualno napadao i tukao. U Sjedinjenim državama poligamija, odnosno biti udat ili oženjen sa nekoliko osoba, je ilegalna. Vlasti kažu da je 16-godišnja djevojčica koja ih je prva kontaktirala rekla da već ima jedno dijete i da je ponovo u drugom stanju.

XS
SM
MD
LG