Linkovi

Usvojeni zakoni o reformi policije u BiH


Aldin Arnautović

Inostrani, i mnogi domaći zvaničnici u BiH danas pozdravljaju sinoćnje usvajanje dva poslejdnja zakona koja su stajala izmedju Bosne i Hercegovine i podpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH završena je sinoć. Neki su je nazvali istorijskom, dok su drugi nezadovoljni i usvojenu policijsku reformu smatraju kozmetičkom, a ne stvarnom reformom policije u BiH.

Nervoza i umor nakon više od 12 sati rada bili su vidljivi. Narodni zastupnici su se smjenjivali u diskusijama. Atmosfera je na momente dovodjena do usijanja.

Pobornici zakona su tvrdili da su oni neophodni za približavanje EU. Argumenti protivnika su bili da se ne radi o istinskoj reformi policije.

Sa 22 glasa ZA, 19 PROTIV i jednim suzdržanim glasom, i sa dovoljnom entitetskom većinom usvojili smo ovaj zakon.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH:
«Želim da čestitam svima onima koji su napravili kompromis u interesu gradjana Bosne i Hercegovine. Ovo su zakoni koji nisu ni protiv države ni protiv entiteta. Evropska ideja, naprosto, nije ideja protiv nego ideja za.»

Beris Belkić, zastupnik SBiH:
«Donošenjem ova dva zakona mi smo prihvatili pruženu ruku koja će nas izvući, da tako kažem, iz blata u kojem smo se našli.»

Vinko Zorić, zastupnik HDZ-a:
»Ja ne vidim nikakvog razloga da ne podržimo ove zakone. Ovi zakoni su za HDZ1990-te samo počtak reformi i očekujemo da će se uskoro otvoriti i pitanje Ustava BiH.»

Šefik Džaferović, zastupnik SDA:
«Ovo nije suštinska reforma, ovo je kozmetička reforma i mi ne možemo pristati na kozmetičku reformu u BiH.»

Zlatko Lagumdžija, SDPBiH:
«Mi smo protiv ovih lažnih reformi zato što se betonira postojeće stanje i protiv smo ovakve reforme, zato što ovakva reforma ustvari znači da ćemo dobti potpis za Stabilizaciju i pridruživanje, koji bi dobili i bez ove reforme.»

Sinoć izglasani zakoni svoju potvrdu uskoro će tražiti pred drugim domom, Domom naroda Parlamenta BiH. Nakon toga očekuje se odredjivanje datuma podpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

XS
SM
MD
LG