Linkovi

U Republici Srpskoj pozdravljeno usvajanje zakona o reformi policije u Bosni i Hercegovini


Najviši zvaničnici Republike Srpske su danas pozdravili noćašnje usvajanje zakona o reformi policije u Bosni i Hercegovini. Prema njihovom mišljenju, najveća vrijednost ovih zakona je u očuvanju policije ovog entiteta i ispunjavanju pretpostavki za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prijedlozi zakona o reformi policije koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine su u skladu sa tri principa Evropske Unije, mostarskom deklaracijm i stavovima i zaključcima Narodne skupštine o neophodnosti očuvaja i funkcionisaja MUP-a i policije Republike Srpske.

Izjavio je ovo danas predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović poručujući da ovi zakoni nisu u suprotnosti sa vitalnim nacionalnim interesom nijednog od konstitutivnih naroda već su, kako je istakao, u interesu svih naroda i građana B i H.

I predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić je pozdravio usvajanje zakona o reformi policije poručujući da je na taj način višegodišnja rasprava, praćena nizom neprihvatljivih modela, okončana na način koji je entitetski parlament tražio u svim svojim dosadašnjim stavovima i zaključcima a to je da struktura policijskih snaga prati ustavnu strukturu zemlje.

Slični su i stavovi premijera Republike Srpske, Milorada Dodika:
«Danas smo ispunili uslove za podpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i da policija Republike Srpske nesmetano obavlja svoje poslove i zadatke, ničim ugrožena, ili dovedena u pitanje. To je sigurno veliki politički uspjeh koji smo uradili i ja se zahvaljujem i onima iz Federacije BiH koji su imali razumjevanja da kao prioritet stave Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i realne odnose u Bosni i hercegovini, a ne svoje neke želje i imaginacije koje su bile problem bilo kavih ranijih mogućih dogovora.»

Reagovali su i predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske. Predsjednik Partije demokratskog progresa, Mladen Ivanić je naglasio da su građani Bosne i Hercegovine najveći dobitnici zbog usvajanja zakona o reformi policije pošto će, kako je istakao, vjerovatno vrlo brzo osjetiti određene vizne olakšice kao i značajniji priliv sredstava što će popraviti njihov životni standard.

Međutim, predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić je ocijenio da usvajanje ovih zakona, u kasnim noćnim satima, koje prije toga niko nije vidio a na osnovu dogovora par ljudi, pokazuju da tu nešto nije u redu te da to nije primjer demokratije u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG