Linkovi

Kosovo: Usvojen ustav


Parlament Kosova je danas jednoglasno usvojio prvi ustav zemlje, gotovo dva mjeseca nakon proglašenja neovisnosti od Srbije. Ustavom se Kosovo proglašava neovisnom, demokratskom i sekularnom republikom. Ustav stupa na snagu 15. juna, kada misija Ujedinjenih naroda završe kompletnu predaju svojih ovlasti organima nove države i zvaničnicima Evropske unije koji će u početku nadgladati aktivnosti državnih organa Kosova.

U međuvremenu je u Moskvi Dmitri Medvjedev, novoizabrani ruski predsjednik, koji stupa na dužnost početkom maja, nastojanja da se razriješe međunarodni problemi proistekli iz kršenja UN-ovih rezulicja, a posebno Kosovo - nazvao kontraproduktivnim. Medvjedev je tu ocjenu izrekao tijekom današnjeg susreta sa generalnim tajnikom UN-a Ban Ki moonom u Moskvi.

A u Grčkoj je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao da se Kosovo sučeljeva s neuspjehom, ako istinski ostane na kursu neovisnoti od Srbije. Gospodin Jeremić je upozorio da Kosovo neće dobiti članstvo u UN i da neće biti u prilici da se pridruži svjetskoj zajednici suverenih država.

Da podsjetimoa, do sada je više od 30 država, uključujući SAD, priznalo Kosovo kao neovisnu i suverenu zemlju.


XS
SM
MD
LG