Linkovi

Papa u SAD: Međureligijsko okupljanje u Washingtonu


Papa Benedikt će sljedeće sedmice prvi put zvanično boraviti u SAD, sa posjetama Washingtonu i New Yorku. On će, između ostalog, biti domaćin međureligijskog okupljanja u vašingtonskom kulturnom centru koji nosi ime njegovog prethodnika. Predstavnici najbrojnih svjetskih religija pozvani su da se sastanu s papom i razgovaraju o zajedničkim zabrinutostima.

Tom međureligijskom okupljanju u Washingtonu, u kulturnom centru Papa Ivan Pavao Drugi, prisustvovaće oko 200 osoba:

”Biće tu predstavnici hinduske, budističke, jevrejske i islamske vjerske tradicije, a glavna tema konferencije je ”Vjere u izgradnji mira” - kaže svećenik James Wiseman, profesor vjerskih studija na univerzitetu Catholic i stručnjak za međuvjerski dijalog.

Papa Benedikt će se obratiti svim prisutnim, pozdraviće ga više predstavnika ostalih vjerskih tradicija, a mlađi članova iz svake od 5 vjerskih tradicija će mu uručiti simbolične poklone.

Predstavnik muslimana, kojih je u SAD između šest i osam miliona, će biti direktor Islamskog društva sjeverne Amerike doktor Sayyid Syeed.

“Katolici i muslimani imaju poseban odnos. Katolici su se generacijama borili za priznanje i poštovanje. Njihovo iskustvo u toj borbi je direktno vezano za naša nastojanja da se izborimo za takav status islama u Americi“ - kaže gospodin Sayyid i dodaje da se raduje susretu s Papom.

Tokom posjete Turskoj, papa Benedikt je posjetio jednu džamiju i molio u njoj. Bila je tek druga posjeta te vrste u povijesti. Podsjećajući na taj trenutak, gospodin Syeed kaže:

”Želio bih da osigurati da, ako postoje ikakva nerazumijevanja oko islama, sjednemo i o tome razgovaramo. Jer jedino putem iskrenog i otvorenog dijaloga možemo prevazići razlike koje imamo kako bi snažnije doprinijeli stvaranju mira među ljudima, nacijama i vjerama...“

XS
SM
MD
LG