Linkovi

Iran: Nove centrifuge u Natanzu


Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad izjavio je danas Teheran proširuje nuklearni program i instalira 6 hiljada novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom objektu Natanz. Prema riječima iranskog predsjednika, nove centrifuge će biti instalirane uz postojećih 3 hiljade koje su već u pogonu u tom objektu.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je da ne može te navode verifikovati, te dodala da se Iran suočava sa trostrukim sankcijama Ujedinjenih nacija i međunarodnom izolacijom zbog odbijanja da suspendira program za obogaćivanje uranijuma.

U Parizu je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio da međunarodna zajednica mora razmotriti nametanje još oštrijih sankcija, a tokođe i održavanja dodatnih pregvora sa iranskim režimom, ako Iran ne odgvori na otvorena pitanja u svom nuklernom programu. S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio da nema potrebe za dodatnim sankcijama i da su direktni razgovori, kako je istakao, jedini način da se pitanje iranskog nuklernog programa razriješi.

XS
SM
MD
LG