Linkovi

Republika Srpska: Rekonstrukcija Kliničkog centra u Banjaluci bez holandske donacije


Rekonstrukcija Kliničkog centra u Banjaluci bi trebala početi do 20. maja ove godine i trajati najviše godinu i po dana. U tu svrhu vlada Republike Srpske je izdvojila 20 miliona konvertibilnih maraka dok je, istovremeno, prihvaćena ponuda za pregovore sa austrijskom bankom Fortris o odobravanju 9,7 miliona eura kredita i milion i 300 hiljada maraka donacije.

Saopštavajući ove osnovne informacije danas u Banjaluci, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je holandska vlada, iako je to ranije obećala, odbila finasirati projekat rekonstrukcije Kliničkog centra.

Podsjetivši da se vlada Holandije odlučila na donaciju za rekonstrukciju Kliničkog centra u Tuzli, gospodin Dodik je, takođe, naglasio:

”Mi smatramo da je to nekorektno od strane holanske vlade zato što je proces vodila gotovo godinu i po dana, dovodila nas u probleme vezano sa zastojem projekta.... Bila je veoma selektivna u pogledu odobravanja sredstava, jer su u isto vrijeme aplicirali i Klinički centar u Banjaluci i Klinički centar u Tuzli.... Sredstva su odobrena Kliničkom centru u Tuzli, a banjalučkom nisu što govori o selektivnom pristupu holanske vlade.... Ono što ja imam kao osjećaj, i kao potpuno uvjerenje, je da su određene lobi-grupe iz Sarajeva insistirale kod holandske vlade da se to ne desi, da su tražili da se ne dozvoli Republici Srpskoj jer je ona, navodno, izvršila zločine i ostale stvari i iz tih razloga.... A sva ostala objašnjenja mogu da budu samo protokolarna.“

Inače, projektom rekonstrukcije Kliničkog centra u Banjaluci predviđeno je potpuno izmještanje stare bolnice iz centra grada na lokaciju Paprikovac, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić:

”U postojećim gabaritima centralnog objekta bolnice na Paprikovcu će biti smještena i hirurgija i sva ostala klinička odjeljenja koja se sada nalaze na staroj lokaciji. Što se tiče nove gradnje, gradi se... i već su spremni projekti.... nova psihijatrija i gradi se novi objekat za radio terapiju.“

Vlada Republike Srpske je, takođe, najavila i rekonstrukciju i modernizaciju bolnica u Bijeljini, Kasindolu i Trebinju, te više domova zdravlja u Republici Srpskoj.


XS
SM
MD
LG