Linkovi

Izrael-Palestinci: Nastavljeni mirovni pregovori


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas su nastavili razgovore u nastojanju da se do kraja godine postigne mirovni sporazum.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao da se najveći dio današnjih razgovora u Jerusalemu fokusirao na izraelsku izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da su se gospoda Abbas i Omert složili da ne dozvole da zabrinutosti vezane za sigurnost i izgradnju naselja ometu napore ka postizanju mira ove godine.

Današnji susret se održan je u rezidenciji gospodina Olmerta u Jerusalemu, i to je prvi njihov susret od 19. februara. Gospodin Abbas je prekinuo pregovarački proces protestirajući na taj način zbog izraelske ofanzive u Gazi u kojoj je prošlog mjeseca ubijeno 120 Palestinaca. Izrael kaže da je cilj ofanzive bilo zaustavljanje prekograničnih napada od strane militanata Hamasa.

Abbas i Olmert su obećali da će postići finalni mirovni sporazum do kraja godine, ali do sada je ostvareno malo napretka otkako su obnovljeni pregovori u novembru prošle godine. Izrael nastavlja graditi jevrejska naselja uprkos međunarodnim protestima, i pojačava blokadu Gaze koja, tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava, šteti ekonomiji i stanovnicima na toj teritoriji.

XS
SM
MD
LG