Linkovi

Irak: Al-Sadr će raspustiti Mahdi armiju ukoliko to zatraže viši šiitski lideriSuradnik radikalnog iračkog šiitskog klerika Moqtade al-Sadra izjavio je danas da će al-Sadr raspustiti Mahdi armiju ukoliko viši šiitski vjerski lideri pozovu na to. On je danas rekao da će se al-Sadr konsultirati sa velikim ayatolahom Ali al-Sistanijem i ostalim najvišim šiitskim klericima u Iraku i Iranu o tome da li raspustiti tu miliciju, te da će slijediti naredbe vjerskih lidera.

Nešto ranije premijer Iraka Nouri al-Maliki je izjavio za tv kanal CNN da ta milicija mora biti raspuštena ukoliko taj pokret želi da se uključi u politički proces. Bilo je to prvi put da je gospodin Maliki direktno spomenuo Mahdi armiju u svojim pozivima na razoružanje militantnih grupa u Iraku. U prvoj rekaciji na tu izjavu glasnogovornik Moqtade al-Sadra je odmah odacio taj ultimatum, rekavši da premijer nema prava da se miješa u irački izborni proces.

Al-Sadrovi sljedbenici planiraju da učestvuju na pokrajinskim izborima ove godine što bi moglo dovesti do nove preraspodjele vlasti u zemlji.

XS
SM
MD
LG