Linkovi

Charlton Heston: Odlazak filmskog velikana


Legendarni glumac Charlton Heston umro je u subotu u 84. godini života. Njegova gluma, široka ramena i čvrsta četvrtasta vilica privukli su reditelje istorijskih spektakla 50-ih i 60-ih godina da mu povjere glavne uloge koje su Hestonu donijele svjetsku slavu i popularnost. Slavni glumac bio je i aktivna politička figura, u posljednje vrijeme kao predsjednik moćne i vrlo uticajne grupe National Rifle Association koja se zalaže za prava Amerikanaca da imaju oružje. Nakon njegove smrti, mnogi su izrazili žalst zbog definitivnog odlaska velike glumačke legende.

Nancy Reagan, supruga američkog predsjednika Ronalda Reagana, također nekadašnjeg glumca, bila je jako potresena Hestonovom smrću. Predsjednik Bush je istakao da je zauvijek otišao veliki zagovornik slobode, dok je republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain rekao da je Heston svoj život posvetio zalaganju za građanska i ustavna prava. Čak je i Michael Moore, koji se izrugivao Hestonu u svom dokumentarcu o kontroli oružja ”Bowling for Columbine,“ postavio sliku umrlog glumca na svoju web-stranicu. Guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger, koji je s Hestonom igrao u filmu ”Istinite laži“ 1994. godine, rekao da je gospodin Heston bio omiljeni filmski lik za milione ljudi širom svijeta

Da nije snimio ni jedan drugi film osim samo dva, Charlton Heston bi sasvim sigurno ušao u filmsku povijest po ulogama Mojsija u filmu ”Deset zapovjedi“ i ”Ben Hur,“ spektaklu za koji je snimljena u to vrijeme najisrpljujuća filmska sekvenca, utrka rimskih borbenih kočija. Za ulogu Ben Hura Heston je dobio Oskara za najboljeg glumca, a sam film nagrađen je sa desetak zlatnih statueta.

Charlton Heston je istinski bio velika figura, kaže se u saopćenju njegove obitelji. Bio je divan suprug, odan otac, nježan djed, s zaraznim smislom za humor. I te je obiteljske uloge ”odigrao“ punog srca, dostojanstveno i nesebično.

Heston je umro u svojoj kući na Beverly Hills-u. Uz njegovu postelju bila je supruga Lydia sa kojom je bio u braku preko šest decenija. Bio je to kraj višegodišnje borbe Charltona Hestona sa Alzheimerovom bolešću od koje je, kako je 2002. godine obznanio, bolovao.

Gospodin Heston je donirao je na hiljada dolara za pokret Martina Luthera Kinga Jr. Iako je od sebe udaljio mnoge liberale kasnijom vezom sa Nacionalnim udruženjem za oružje, on je 60-ih bio veliki zagovornik građanskih prava američkih crnaca. To mu priznanje posebno odaje i grupa za prava crnaca u Los Angelesu Urban Policy Round Table.

Predsjednik SAD George Bush je Hestona 2003. godine odlikovao Medaljom slobode.

XS
SM
MD
LG