Linkovi

Američki predsjednik u posjeti Zagrebu


Nakon poziva NATO-a da se Hrvatska pridruži svezu, predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush doputovao u Zagreb. U pratnji američkog predsjednika, uz suprugu Lauru, između ostalih se nalaze i američki državni sekretar Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Stephen Hadley.

Tokom dvodnevne posjete predsjednika Buša očekuje bogat program – u petak večer je planiran zvanični razgovor sa hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem i potom svečena večara koju u čast američke delegacije priređuje hrvatski predsjednik, a na koju su pozvani brojni hrvatski političari i ugledne javne osobe, dok je za sutra planiran susret predsjednika Busha sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i javno obraćanje američkog lidera okupljenim građanima na Markovom trgu u Zagrebu.

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Bradtke sinoć je rekao da se predsjednik Bush nalazi u Hrvatskoj iz tri razloga – prvi je da čestita Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u, drugi da izrazi podršku Zagrebu na provedenom procesu demokratskih reformi, i treći da uputi poruku ostalim zemljama u regionu kako bi trebale slijediti hrvatski primjer.

Posjetu predsjednika Busha prate, za ovdašnje prilike, do sada neviđene mjere obezbjeđenja na kojima je angažirano više hiljada hrvatskih policajaca i pripadnika američkih službi. Primjerice, u zgradama pored kojih prolazi predsjednička kolona vozila građani su zamoljeni da spuste roletne na prozorima, a takođe su na tom putu privremeno zavarene i svi kanalizacijski šahtovi. No, ovdašnji predstavnici vlasti ističu da već sama činjenica što je visoka američka delegacija odlučila prespavati u hotelu Westin koji se nalazi u centru Zagreba, a ne u američkoj ambasadi, svjedoči da američka strana gaji povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i bezbjednu zemlju.

Istovremeno, nekoliko civilnih i antiglobalističkih organizacija najavilo je mirne proteste protiv američke politike koji će se organizirano, i uz policijski nadzor, odvijati na dva gradska trga.

XS
SM
MD
LG