Linkovi

Summit u Bukureštu okončan susretom NATO-Rusija


Samit NATO saveza je okončan danas u Bukureštu susretom lidera saveza i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je, kako je ocijenjeno, protekao u pozitivnoj atmosferi, ali bez značajnog napretka u vezi sa rješavanjem spornih pitanja.

Moskva se oštro protivi nastojanjima saveza da Ukrajinu i Gruziju približe svom članstvu i Vladimir Putin je danas naglasio da usprkos uvjeravanjima, Rusija i dalje plan o izgradnji američkog štita raketne odbrane u istočnoj Evropi smatra prijetnjom.

Prisustvo snažnog vojnog bloka na našim granicama će u Rusiji biti shvaćeno kao direktna prijetnja sigurnosti zemlje. Uvjerovanja da taj proces nije uperen protiv Rusije nisu dovoljna jer nacionalna sigurnost ne može biti izgradjena na obećanjima, rekao je ruski predsejdnik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je o tom pitanju rekla: “NATO nije ni protiv koga, naročito Rusije. Štit je uperen protiv snaga koje se bave terorističkim aktivnostima i ugrožavaju bezbjednost. Rusija je naš partner.”

Vladimir Putin je nakon susreta sa liderima saveza takodjer izjavio da ne vidi mogućnost novog hladnog rata uprkos postojećim razlikama u vezi sa nizom pitanja.

To nije u ničijem interesu. Možda postoje neke sile koje bi htjele da izvuku korist iz još jednog Hladnog rata, ali globalni igrači, Evropa, Sjedinjene Države i Rusija nisu zainteresirani za povratak u prošlost, rekao je ruski predsejdnik. On je dodao da su i NATO i Moskva svjesni razlika u stavovima, ali da i dalje namjeravaju da razvijaju saradnju u oblastima gdje postoji zajednički interes.

Generalni sekretar saveza Jasp de hoop Schefer je ocijenio da je razgovor sa ruskim liderom protekao u pozitivnom duhu.

Na sastanku nije bilo značajnog napretka u vezi sa rješavanjem spornih pitanja, ali se okončao odredjivanjem zadataka za bližu i dalju budućnost, rekao je gospodin Scheffer.

O kontoroverznom protu-raketnom sistemu, koji je dobio podršku zemalja članica zapadne vojne alijanse, raspravljaće se i na sastanku ruskog i američkog predsjednika tokom vikenda u Sočiju.

XS
SM
MD
LG