Linkovi

Republika Srpska: Dodatna sredstva za borce i ratne invalide


Vlada Republike Srpske izdvojiće dodatnih 35 miliona konvertibilnih maraka iz entitetskog budžeta za povećanje ličnih i porodičnih invalidnina porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u tom entitetu - saopštio je danas premijer Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnicima boračke organizacije i organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila. To praktično znači da će doći do povećanja za više od 20 procenata u odosu na trenutna izdvajanja za te namjene.

Osvrćući se na nedavne proteste ratnih vojnih invalida u Banjaluci, gospodin Dodik je istakao da je u posljednje vrijeme bilo pokušaja politizacije tog pitanja i da će zbog pritisaka i najezde formiranja raznih organizacija i udruženja biti definisano koje organizacije i koja udruženja u pregovorima sa vladom mogu da predstavljaju pojedine kategorije stanovništva.

Inače, vlada Republike Srpske je danas dodatno odobrila 28 miliona konvertibilnih maraka za ugrožene kategorije stanovništva, od čega 14,5 miliona maraka za invalidnine. Pet miliona maraka je izdvojeno za zapošljavanje 2,5 hiljada lica, uglavnom, demobilisanih boraca, potvrdio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić:

”Taj program podrazumijeva i odnosi se na teško zaposlive kategorije, a to su prije svega demobilisani borci koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje. Druga kategorija su lica koja u svojoj porodici nemaju ni jednog zaposlenog. Negdje oko 85 hiljada lica je na Zavodu za zapošljavanje koji nemaju nikog zaposlenog u porodici, a demobilisanih boraca je oko 25 hiljada“.

Vlada Republike Srpske je danas donijela i odluku o stambenom zbrijavanju više od dvije stotine porodica sa petoro i više djece koje su bez stana.

XS
SM
MD
LG