Linkovi

Evropska unija: Kompletiran proces proširenja Schengena


Za sve one koji se trude da od Evropske unije načine jedinstven prostor- ekonomski, politički, prostor bez međa i ograničenja - april će biti vrlo značajna etapa. Naime, kompletiran je, prije par mjeseci započeti proces proširenja Schengena, kojim su sada obuhvaćene i nove evropske članice (Estonija, Češka, Litvanija, Mađarska, Latvija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija) čiji stanovnici sada bez nepotrebnih kontrola i zadržavanja mogu da putuju, tačnije, lete evropskim zračnim prostorom, jer im na aerodromima neće biti traženi do sada neophodni pasoši.

Jacques Barrot, potpredsjednik Evropske komisije i komesar zadužen za transport, tim povodom ističe:

"Proces proširenja Schengena na 24 države je sada kompletiran. Putnici od sada mogu slobodno, bez bilo kakvih formalnosti, da putuju prostoromSchengena. To znači kraj redovima i novu, ubrzanu proceduru za putovanja stanovnika trećih država preko evropske teritorije. Naravno, avio-kompanije će nastaviti sa svojim kontrolama. Moram da naglasim i simbolični, ali i stvarni značaj posljenjih mjera. Simbolični... jer je sloboda kretanja jedan od temelja Evropske unije. Stvarni je konkretno, vrlo vidljivo pojednostavljivanje putovanja šengenskim prostorom. Takvo olakšanje putovanja je u uskoj vezi sa jačim kontrolama na našim spoljnim granicama, što rezultira većom sigurnosti građana zemalja Evropske unije."

Treba reći da ovaj korak nije bio moguć bez pojačane kontrole vanjskih evropskih granica, pa i onih okrenutih balkanskom susjedstvu. Pojašnjenjo je to potrebom da se Evropljani moraju osjećati sigurnima, kao i porukom da, postati dio njihove zajednice, znači prihvatiti i primjeniti visoke standarde sigurnosti, pa tek onda uživati i pravo na slobodno kretanje.


XS
SM
MD
LG