Linkovi

NATO samit: Albanija i Hrvatska pozvane da se pridruže, Makedonija na čekanju


Lideri sjeverno atlantskog saveza su na summitu u Bukureštu uputili formalni poziv Albaniji i Hrvatskoj za članstvo u NATO-u. Poziv Makedoniji je, međutim, odgođen zbog protivljenja Grčke. Na samitu je ocijenjeno da je Makedonija ispunila uvjete za članstvo, a odluka da se u ovom trenutku ne pozova rezultat je grčke prijetnje vetom. Grčka od Makedonije zahtijeva promjenu imena.

Makedonska delegacija je, inače, saopćila da ranije napušta samit NATO-a u Bukureštu u znak protesta protiv toga što nije pozvana da započne pregovore o članstvu zbog nesuglasica vezanih za ime zemlje. Makedonska novinska agecija MIA navela je da su predsejdnik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Gruevski otkazali sve susrete, osim sa predsjednikom SAD George Bushom, koje su imali zakazane za danas poslije podne i sutra.

Generalni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer je objavio odluku o pozivu dvjema budućim članicama, ujedno naglašavajući da je NATO odlučan da uskoro u savez uvede i bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju. Gospodin Scheffer je rekao da je sugerirano ministrima vanjskih poslova da statusu tih zemalja razgovaraju ponovno u decembru.

Obraćajući se liderima NATO-a, predsjednik SAD George Bush je uputio dobrodošlicu novo-pozvanim zemljama. On je izrazio žalost zbog odgađanja poziva za Makedoniju, ali je dodao kako se nada da će vrlo brzo biti riješeno pitanje nesuglasica oko imena te zemlje. Američki predsjednik je također pozvao NATO savez da drugim zemljama koji imaju aspiraciju za ulazak u NATO, daju priliku da predstave vlastita dostignuća.

Gospodin Bush sutra odlazi u Hrvatsku, a potom u Soči, na obalama Crnog mora u Rusiji, gdje se sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovori će se fokusirati na planove Washingtona o instaliranju antiraketnog odbrambenog štita u istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG