Linkovi

NATO samit u Bukureštu: Afganistan, proširenje, odnosi sa Rusijom....


Predsjednik SAD George Bush je danas u Bukureštu, zajedno sa predsjednikom Rumunije Trainom Basescuom, obraćajući se narodu Rumunije, naglasio značaj uspjeha NATO misije u Afganistanu, te izrazio uvjerenje da će Albanija, Hrvatska i Makedonija biti pozvane da se pridruže savezu. Gospodin Bush je pozvao i na tješnje veze sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, kao i povećanje kontakata sa Srbijom. O misiji NATO saveza u Afganistanu, te odnosu alijanse prema Kosovu i Srbiji danas je govorio i generalni sekretar NATO Jaap de Hop Scheffer.

Na početku svog govora američki predsjednik je istakao da NATO treba ozbiljno da shvati prijetnje neprijatelja i terorista i tom je prilikom podsjetio i na posljednju poruku lidera al-Qaide:

”Bin Laden je ponovo zaprijetio napadima u Evropi. Terorističke prijetnje su stvarnost, smrtonosne su i poražavanje tog neprijetelja mora biti prioritet NATO saveza. Naš savez mora ostati odlučan i dovršiti borbe u Afganistanu.“

Uoči posljednjeg summita NATO saveza na kojem učestvuje kao predsjednik SAD, gospodin Bush je od lidera NATO-a zatražio da nastave politiku ekspanzije Saveza. On je rekao da NATO treba biti otvoren za sve evropske demokracije, za sada za dvije bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju, ali u budućnosti i za ostale.

Odgovarajući na primjedbe Francuske i Njemačke da bi otvaranjem procesa pridruživanja Ukrajine i Gruzije moglo pogoršati odnose sa Rusijom, koja je Evropi neophodna kao ključni energetski snabdjevač, predsjednik Bush je naglasio da širenje NATO saveza nije prijetnja Rusiji. On je, također, pozvao članice NATO-a da daju veći doprinos u Afganistanu, gdje se strahuje od ponovnog jačanja talebana i al-Qaide.

”Kako bi osigurali pobjedu, Francuska šalje dodatne snage u Afganistan, a SAD dodatnih 3.500 marinaca, Rumunija šalje svoje snage, kao i nekolikio drugih zemalja. Mi smo i od drugih zemalja zatražili da to učine. Ako ne pobijedimo teroriste u Afganistanu, sa njima ćemo se susresti na vlastitom tlu.“

Američki predsjednik je, kasnije na press konferenciji sa rumunskim predsjednikom, zatražio da lidera NATO-a da u aavez pozovu Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju, te pozvao na tješnje veze sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, kao i povećanje kontakata sa Srbijom.


Predsjednik Bush će se, inače, ove sedmice dva puta susresti i sa odlazećim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je izrazio sumnje u pogledu raketnog štita kojeg administracija predsjednika Busha planira graditi u Poljskoj i Češkoj Republici, ali je sugerirao da SAD trebaju surađivati sa Rusijom ukoliko namjeravaju nastaviti taj proces.

Govoreći o aktuelnim temama samita najviših zvaničnika zemalja članica NATO saveza, generalni sekretar Jaap de Hop Scheffer je izrazio uvjerenje da će misija NATO-a u Afganistanu dobiti novi sadržaj:

”Ono što je do sada bio dominantni vojni zadatak, počećemo mijenjati u naglašeniju civilnu misiju. Zadatak objezbjeđenja sigurnosti, na čemu su velikim dijelom bile angažirane međunarodne snage, biće sve više i više prenošen na afganistanske snage.“

Rusija, koja nije članica NATO saveza, snažno se protivi članstvu Ukrajine i Gruzije, a takođe se ne slaže ni sa priznavanjem neovisnosti Kosova, čije su osamostaljivanje do sada priznale mnoge zemlje. Govoreći o tome u kontekstu vjerojatnog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina na samit u Bukureštu, gospodin Scheffer je izrazio uvjerenje da će, ako Putin bude govorio jasno i otvoreno, biti moguće, i uz razlike u stavovima, i na ovom samitu unaprijediti odnose NATO-a i Rusije. O mogućnoj poruci koja bi mogla biti upućena Srbiji generalni sekretar NATO saveza je rekao:

”Naša poruka će biti da Srbija mora imati svoje mjesto u procesu integracije u euro-atlantske asocijacije. Ako je spremna odreći se nacionalizma, balasta koji joj ni malo ne koristi, i ako je spremna prihvatiti u potpunosti naše ponude za suradnjom, mi ćemo to staviti na sto odmah, ovdje u Bukureštu.“

XS
SM
MD
LG