Linkovi

Hrvatska pred dolazak predsjednika SAD: Posjeta od povijesne važnosti


Predsjednik SAD George Bush će, kako što je već objavljeno u više navrata, nakon samita zemalja, članica NATO saveza u Bukureštu posjetiti Hrvatsku. Predsjednik vlade republike Hrvatske Ivo Sanader tim povodom ističe da će samit i posjeta američkog predsjednika Zagrebu predstavljati prekretnicu u nastojanjima njegove zemlje da ojača veze sa SAD i zapadnom Evropom:

”Sve je već završeno. Hrvatska će biti pozvana u članstvo NATO saveza, i mislim da je to kruna, ili dio krune naših napora da se integriramo u euro-atlantske institucije. Mi smo posebno uzbuđeni, ne samo zbog činjenice da ulazimo u sjeverno -atlantski savez, već i zbog toga što Hrvatska time biva potvrđena kao zrela zemlja, država koja s drugim zemljama dijeli iste vrijednosti - slobodu, demokraciju, vladavinu zakona, slobodno ržište, ljudska prava“ - takođe je istakao hrvatski premijer.

Hrvatska se u početku oštro protivila ratu u Iraku i jedno vrijeme odbijala potpisati sporazum s Washingtonom o izuzimanju američkih vojnika kada su u pitanju eventualni navodi o ratnim zločinima. Međutim, po Sanaderovim riječima, od tada su se i određene okolnosti i odnosi dvije zemlje u mnogome promijenili i sada su odlični. Osim toga, Hrvatska je uputila oko 200 vojnika u okviru misije NATO saveza u Afghanistanu, koji su stacionirani u nemirnom području Mazari-Šarifa. Zagreb intenzivno pregovara i sa Briselom oko ulaska u Evropsku uniju.

O samoj posjeti predsjednika Busha, gospodin Sanader je, pored ostalog, rekao:

”Taj je posjeta za nas od povijesne važnosti. Mi dolazak američkog predsjednika smatramo gestom prijateljstva i partnerstva. Za Hrvatsku je, naravno čast što gospodin Bush dolazi u Zagreb, i to odmah nakon summita NATO-a. To ujedno šalje jasne poruke - Hrvatska je partner NATO-u i partner Sjedinjenim Američkim Državama.”

Treba reći da istodobno neke hrvatske nevladine organizacije pozivaju aktualnu hrvatsku vlast da pitanje pristupa NATO-a iznese na referendum građana. Prema hrvatskom ustavu, vlada nije obavezna održati takav referendum. Ipak, Luka Damjanović, predstavnik hrvatskih građanskih udruga kaže:

”Želimo skupiti dovoljno potpisa kako bi osigurali da nam vlada omogući refendum. Želimo da se narod deklarira želi li u NATO ili ne.”

Za neke građane Republike Hrvatske, kako kažu, problem nije u pridruživanju NATO savezu. Jednostavno, žele da stvari vezane za članstvo proteknu u skladu sa temeljnim demokratskim principima.


XS
SM
MD
LG